Een schrijfsel over schrijven

26.8.17

'Schrijven deed ik altijd al graag', zo beginnen veel mensen hun schrijfgeschiedenis. Maar nee, bij mij gaat deze vlieger niet op. Ik was vroeger namelijk niet echt actief bezig met schrijven. Wel met taal, ik hield ontzettend veel van lezen en op school waren dictees mijn favoriet. Maar mijn liefde voor schrijven is dus pas de laatste jaren ontstaan. En daar ga ik nu lekker over praten schrijven!

Ruim drie jaar geleden, toen ik begon met bloggen, begon ik ook pas met schrijven. Daar was ik in het begin niet bewust mee bezig, ik typte gewoon wat er in me opkwam. Nu doe ik dat nog steeds, maar ik denk wel meer na over de zinnen die ik maak. Ik wil namelijk niet te veel vertellen, zodat het een langdradig verhaal wordt, maar ook niet te weinig omdat niemand zin heeft in cryptische blogs.

Schrijven doe ik dus graag, hoewel er wel veel verschil zit in wat je schrijft. Zo schrijf ik op mijn blog meer persoonlijke verhaaltjes en op mijn werk teksten voor commerciële doeleinden. Dat laatste vind ik erg leuk om te doen omdat je creatief met woorden om moet gaan om een pakkend verhaal te maken. Maar ik ben dus eigenlijk altijd bezig met het schrijven van non-fictie.
Nu pretendeer ik niet dat ik erg goed kan schrijven. Vooral de schrijfsels op mijn blog kunnen veel beter, realiseer ik me bijvoorbeeld wanneer ik Fleurs blog lees. Ik mis dan denk ik toch het vermogen om details toe te voegen aan een verhaal. Ik ben vaak met de grote lijnen bezig, terwijl kleine, ogenschijnlijk nietszeggende details het verhaal juist tot leven brengen. Hierom zou ik ook nooit een boek kunnen schrijven, of in ieder geval geen fictie. Ik heb pas het manuscript van een vriendin gelezen en dat is zo gaaf! Ze schrijft ontzettend beeldend en fantasierijk en er komen zulke prachtige zinnen in voor! Zij heeft dus op een andere manier (en sowieso meer) schrijftalent dan dat ik dat heb.Of ik dat erg vind? Niet per se. Ik heb geen ambities om bestsellerauteur te worden of om überhaupt een boek te schrijven. Wel zou ik mijn schrijverskwaliteiten willen verbeteren, niet alleen omdat ik het best veel doe op het moment maar ook omdat er altijd ruimte is om te leren. Dit kan natuurlijk door veel te oefenen, maar enige sturing en feedback lijkt me ook wel fijn. Hiervoor zou ik graag nog eens een masterclass (creatief) schrijven willen volgen. Daar leer je heel veel van, denk ik zo.Om een voorbeeld te noemen waar ik beter in wil worden: wanneer ik eenmaal op dreef ben, schrijf ik vaak veel langere teksten schrijf dan de bedoeling was. Dan wil ik zoveel vertellen dat ik me echt moet inhouden en ook nog eens het gevaar ontstaat dat het een beetje onsamenhangend wordt. Dat is dus ook echt een uitdaging voor me, om (vooral persoonlijke) teksten gestructureerd te houden. Maar hé, daar kunnen we gewoon aan werken. Ik geniet vooral erg van schrijven en van mooie zinnen (maken) en dat is natuurlijk het belangrijkste!

Houd jij van schrijven?

Love,
Emma

Deze post is in samenwerking met Querido Academie

8 reacties

 1. Leuke post Emma!! Ja ik vind schrijven ook leuk, maar dan moet ik wel in die mood zitten. Ik vind trouwens dat jij ook super fijn schrijft, alles leest zo fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa die mood is inderdaad belangrijk, het is vaak in een keer een hele woordenvloed of niets. Dankjewel!!

   Verwijderen
 2. Mooie post! En ik herken mijzelf hier ook in. Het schrijven vind ik ook fijn om te doen en ik wil het graag verbeteren, maar ik geniet vooral van het schrijven zelf. Enne, mooi geschreven ook deze post ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi, vroeger hield ik me ook echt totaal niet bezig met schrijven. Echt door het bloggen ben ik meer bezig gegaan met schrijven! Zo herkenbaar ook, dat wanneer ik emaal begonnen ben ik gelijk een hele lap tekst schrijf, haha. En jaa, Fleur schrijft zo mooooi! Zo'n workshop creatief schrijven lijkt me trouwens echt mega leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou helemaal niet van schrijven haha, vind het altijd zo lastig iets te 'verzinnen'. Maar ik ben ook niet zo'n lezer, hou meer van foto's :) Dus heb altijd maar kleine stukjes tekst bij mijn foto's. Vaak heb ik wel, net als jij, dat als je eenmaal typt het er zo uit rolt zonder dat je van te voren wist waar je het over zou gaan hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw foto's spreken inderdaad al voor zich ;) Ja als je eenmaal bezig bent gaat het vaak wel makkelijk!

   Verwijderen
 5. sjonge deze post helemaal gemist! ik vind schrijven ook heel interessant, maar niet dat ik het zelf echt goed kan. toch liever fotograferen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooi geschreven (toch wel weer komisch *geschreven*)

  BeantwoordenVerwijderen