Emma Reacts | The gems you sent me

22.4.17

Foto door Anne-Mare

Na vier weken heb ik eindelijk weer tijd om een blogje te tikken. Alles rondom school is klaar, behalve de examens. En daar zie ik nog helemaal niet tegenop, het feit dat ik eindelijk vakantie heb is nu even veel belangrijker. ;)
Misschien kun je je nog de post herinneren waarin ik zei dat je me foto's mocht mailen en dat ik die dan van commentaar zou voorzien. In tussentijd heb ik er een aantal binnengekregen die ik graag wil delen inclusief commentaar, zodat ook degenen die niets hebben ingestuurd er misschien nog iets van op kunnen steken.


De eerste foto die Anne-Mare me had gestuurd stond al bovenaan deze blogpost te pronken. Die vind ik zó mooi! Het maakt me nieuwsgierig naar het verhaal achter de foto. Gaaf is ook dat de enige lichtbron de spiegel is, en dat blauwe licht maakt het heel mysterieus. Het gezicht zie je niet en dat is in de foto niet erg, het draagt juist bij aan het anonieme, het mysterieuze. Ik kan eigenlijk geen kritiekpuntje bedenken!


Dan de tweede foto, die is weer heel sterk met licht- en schaduwspel. Heel mooi, die hond die achterom kijkt en heel goed dat je daar dan ook ruimte hebt overgehouden. De overgang tussen vloer en muur zit mooi op ong. 1/3 van het beeld. Ik had er misschien wel voor gekozen om je camera iets naar links te verplaatsen, zodat de hond iets meer naar het midden toekomt, en zijn kop op ong. 1/3 van het beeld zit (ik hecht erg aan de regel van derden, sorry not sorry...). Nu heb je wel erg veel ruimte aan de ene kant overgelaten namelijk, hoewel dat niet zo stoort door de mooie lichtval.

ImkeLaat ik met de eerste foto beginnen, die stiekem al mijn favoriet is van de drie. Heel mooi! Het meisje kijkt dromerig naar beneden en de bloemenkrans draagt nog extra bij aan die sfeer. Persoonlijk had ik er misschien wel voor gekozen om de foto horizontaal te laten waardoor het meisje extra 'kijkruimte' zou hebben. Nu kijkt ze namelijk als het ware tegen de rand van de foto aan, als je begrijpt wat ik bedoel. Ook had het hoofd iets hoger geplaatst zouden kunnen worden, want nu heb je zo'n leeg stuk lucht erboven... Als de ogen dan bijv. op 1/3 van het beeld hadden gezeten zou de compositie helemaal hebben geklopt.

De tweede foto is weer zo'n heerlijk dromerige foto, alleen valt nu de zon op haar gezicht. Ook heel mooi, en je creëert weer een heel ander beeld. Zolang er maar geen harde schaduwen te zien zijn is het goed. ;) Enig dingetje hier is dat je heel erg bovenop haar hoofd kijkt waardoor haar gezicht een beetje wegvalt, dus dan zou je een iets lager standpunt gekozen kunnen hebben.

De derde foto heeft heel mooie bokeh en is dus genomen met tegenlicht. Het lastige met tegenlicht is alleen dat er geen lichtbron van voren komt dus het onderwerp heel donker en flets kan worden. Dat is hier ook een beetje het geval, het gezicht is iets grauwig. Je had hier bijvoorbeeld voor een iets langere sluitertijd kunnen kiezen, zodat de foto wat lichter wordt en de kleuren beter overkomen. Met situaties als deze zou ik er zeker voor kiezen om je camera handmatig in te stellen, want als je 'm op automatisch zet ben je vrijwel zeker van een te donkere foto. Maar met tegenlicht is het vaak kiezen of delen, want met een lichte foto komt de bokeh niet meer zo mooi over... Qua compositie had ik de camera iets lager gehouden, want er is boven net iets teveel ruimte, waardoor het net lijkt alsof ze van de foto afglijdt. Helemaal omdat er links ook al ruimte is overgehouden, maar dat hoeft niet per se erg te zijn. Als je je model precies in het midden plaatst worden je foto's juist weer statisch.
De eerste foto is echt heel goed, als je 'm ziet denk je echt wauw! De kop en de pootjes van de fret staan er net mooi op, en er is ook wat kijkruimte aan de rechterkant overgelaten. Bovendien heb je mooi scherp gesteld op de ogen. Het beestje kijkt je alleen niet aan, waardoor je aandacht snel verslapt. Oftewel: als je net iets lager was gaan zitten en het beertje in de camera had gekeken, was de foto zo mogelijk nog boeiender geweest. Maar dit heeft ook wel wat, echt een prachtfoto!

De tweede foto is een portret waarin je het meisje heel mooi hebt vastgelegd. De lichtval is mooi en ze poseert natuurlijk. Het enige is de achtergrond, die is niet bijster interessant. Bovenaan begint het wat leuker te worden, waar je dan ook wat ruimte hebt overgelaten. Maar juist door die ruimte wordt de aandacht van het hoofd afgetrokken. Mooier had geweest als je iets minder ruimte had overgelaten, met als richtlijn dat de ogen op ong. 1/3 van het beeld zitten. Voor de rest is dit gewoon een mooi, eenvoudig portret waarin het model helemaal tot haar recht komt.

De derde foto trok gelijk m'n aandacht, wat is die origineel! Heel leuk bedacht, vier meiden die boven een dekbed uitpiepen. De veertjes op het dekbed maken het plaatje helemaal af. Mooi is dat je het dekbed op 1/3 (of 2/3, net hoe je het bekijkt) van het beeld hebt geplaatst. Tja, ik heb hier niet echt een kritiekpuntje op eigenlijk, de foto is erg leuk zoals 'ie is!

Ruth

De eerste foto is al heel speciaal, een heel gevoelvol portret. Het feit dat je 'm in zwart-wit hebt bewerkt doet daar nog een schepje bovenop. Ik zou bijna zeggen: niets meer aan doen. Het enige is dat het model heel duidelijk de linkerkant op kijkt, maar daar niet zoveel kijkruimte over is. Nu kijkt ze tegen de rand van de foto aan zeg maar. Nu is dat hier niet zo storend omdat ze naar beneden kijkt, maar als je een klein stapje achteruit en naar links had genomen had het de foto denk ik wel ten goede gekomen.

De tweede foto is weer een prachtig bewijs van jouw talent. Het trekt je aandacht gelijk naar de ogen toe omdat die op 1/3 van de foto zitten: heel mooi! Omdat het een zwart-wit foto is, kan de foto wel een wat doffere uitstraling krijgen. Dit kun je voorkomen door het contrast iets op te hogen. Ook wordt het recht
eroog een beetje verdoezeld doordat de zon op de viezigheid van het raam schijnt, best jammer. Eigenlijk had de zon net achter het model moeten staan, dan had je er geen last van gehad, of misschien had je je positie nog iets kunnen veranderen. Maar dat zijn natuurlijk maar details, want de foto is gewoon keigoed. Keep it up!

Zo, ik denk dat ik het hierbij laat want de blogpost is inmiddels schandalig lang geworden. Hopelijk heb je er nog wat van hebt opgestoken... Misschien dat het je zelfs aanzet om kritisch naar je eigen werk te kijken, want daar wordt het alleen maar beter van!

Love,
Emma

8 reacties

 1. Super leuk artikel en nog bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele goede feedback Emma! Netjes gedaan, alleen kan ik de foto's van Anne-Mare niet zien helaas. Ik wil dit meer! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat apart, ik ga er meteen wat aan doen! Haha wie weet! ;)

   Verwijderen
 3. Leuk om zo'n soort artikel te maken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om eens zo'n artikel te lezen. Sommige feedback kan ik nu ook in m'n achterhoofd houden voor mijn eigen foto's. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ahh wat een mooie foto's allemaal! D'r zitten echt een paar supermooi portretten bij, en die met die hond die nét in het licht is -wauw! Zo leuk om je commentaar & tips te lezen, echt goede feedback!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto´s! Veel creativiteit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk artikel ! Wat hebben ze mooie foto's opgestuurd !

  Liefs xx Leen
  --> https://aluminiumfolie.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen