Some wonderful English book recommendations

18.3.17Lezen is iets waar ik altijd van heb gehouden. Ik laat me graag meevoeren met een boek zodat het lijkt alsof je alle avonturen zelf meemaakt, net zolang totdat je weer met een schok in de werkelijkheid belandt omdat je moeder roept voor het eten. Boeken laten je reizen door de tijd en over de hele wereld. Ze laten je nadenken, huiveren, lachen en huilen.

Nu lees ik lang niet zoveel meer als vroeger, en als ik lees zijn dat boeken voor de literatuurlijst. Nederlands, Engels, Duits, noem maar op. Het is niet erg, maar het is wel zo fijn om dan een mooi boek te lezen en niet een waar je gelijk gedemotiveerd van raakt. In deze post deel ik een paar Engelse boekentips die je (als het goed is) voor je lijst kunt lezen.


1. The Chosen - Chaim Potok
Als eerste The Chosen van Chaim Potok. Dit is het verhaal van twee Joodse jongens in New York, Danny erg orthodox en Reuven minder strikt. Ondanks hun verschillen raken ze bevriend met elkaar. Danny is voorbestemd om zijn vader op te volgen tot Rabbijn, maar wordt steeds meer tot Reuvens wereld aangetrokken. De manier waarop Danny's vader dan reageert op de worsteling van Danny is onvergetelijk. Het boek is allesbehalve voorspelbaar en zit vol wijsheden. Vooral de laatste paar pagina's heb ik nog een keer gelezen, zo prachtig waren die.

Quote: "I learned a long time ago, Reuven, that a blink of an eye in itself is nothing. But the eye that blinks, that is something. A span of life is nothing. But the man who lives that span, he is something. He can fill that tiny span with meaning, so its quality is immeasurable though its quantity may be insignificant."2. All the light we cannot see - Anthony Doerr

All the light we cannot see stond niet op de lijst bij mij, maar ik heb hem als 'free choice' gelezen. Het boek is aardig recent en het is best ingewikkeld door twee verhaallijnen die elkaar bijna niet raken. Ook is er geschreven met veel oog voor detail waardoor het prachtig is om te lezen, maar soms ook ietwat cryptisch kan overkomen door de vele vergelijkingen.
De eerste verhaallijn gaat over de jonge Marie-Laure, een blind meisje die met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum woont, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. De tweede verhaallijn speelt zich af in een Duits mijnstadje waar Werner Pfennig opgroeit in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Quote: "Open your eyes and see what you can with them before they close forever."

3. The picture of Dorian Gray - Oscar Wilde
Een van de bekendste boeken van Oscar Wilde gaat over Dorian Gray die alles overheeft voor het behoud van zijn schoonheid, zoals die aanvankelijk op een geschilderd portret te zien is. Hij leidt een abject leven maar zijn uiterlijk blijft onveranderd en de resultaten van zijn zondige leven vertonen zich slechts op zijn portret. Ten slotte steekt hij in wanhoop de schilder van het portret dood en probeert dan het portret te vernielen... En dan volgt de plottwist. ;)
Ik vind The picture of Dorian Gray een enorm fascinerend boek. Het is zo'n boek waarbij je na het gelezen te hebben eerst een uur voor je uit moet staren om het te overdenken. De diepere lagen en de cynische, maar toch ook de geweldige poëtische manier waarop het geschreven is... Je moet ervan houden, maar ik raad het zeker aan.

Quote: “Words! Mere words! How terrible they were! How clear, and vivid, and cruel! One could not escape from them. And yet what a subtle magic there was in them! They seemed to be able to give a plastic form to formless things, and to have a music of their own as sweet as that of viol or of lute. Mere words! Was there anything so real as words?”  


4. Toby's room - Pat Barker
Tenslotte een iets minder zwaarmoedig boek dan de vorige, bovendien is het recent uitgegeven. Of nou ja, zwaarmoedig is Toby's room eigenlijk wel, maar dan op een andere manier. In dit boek verliest Elinor haar broer Toby aan het front in de Eerste Wereldoorlog en lees je over haar worsteling om dit verlies te verwerken. Elinor wil precies weten wat er met haar broer is gebeurd, dus schakelt ze Kit Neville, een vriend van haar die in het leger onder Toby heeft gediend, en haar ex Paul in.
In het boek wordt eigenlijk een contrast tussen twee werkelijkheden gecreëerd: een werkelijkheid die je kunt zien, en een werkelijkheid die onzichtbaar blijft, waar niet eens over gepraat mag worden. Toby en Elinor zijn namelijk opgevoed in een gezin waar nooit emoties werden getoond, maar aan de andere kant is er ook de rauwe werkelijkheid van een bloedige oorlog. Afgezien van het feit dat ik het verhaal soms een beetje onrealistisch vind overkomen voor die tijd, vind ik het een prachtig en aangrijpend boek.

Quote: "She lived a life almost obsessively devoted to triviality. She'd turned into a pond skater, not because she didn't know what lay beneath the surface, but precisely because she did.”  

Ik durf niet meer boeken te tippen, omdat deze post dan echt veel te lang wordt. Chapeau als je dit al allemaal gelezen hebt! Maar ik hoop dat er wat mooie boeken voor je bij zitten, en ik ben blij dat ik de blogflow weer een klein beetje te pakken heb. Dit had overigens niets met elkaar te maken, maar goed.

Welk boek spreekt jou aan en heb je zelf nog boekentips?

Love,
Emma


11 reacties

 1. Leuk dat je weer zo veel schrijft en er zitten denk ik echt mooie boeken tussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeh, daar zitten interessante boeken tussen! Ik houd ook zo van lezen, vooral zondag is mijn leesdaggie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke boeken! Vooral die eerste is heel mooi. Ik ben nu met het vervolg op the Chosen bezig. Ook echt een aanrader: the Promise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, die heb ik niet gelezen maar die lijkt me ook erg mooi!

   Verwijderen
 4. "All the light we cannot see" spreekt me wel meteen aan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze post komt precies op tijd; ik ben bijna klaar met The Circle dus het is weer tijd voor een nieuw boek. All the lights we cannot see lijkt me erg mooi! x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wooah, kan je gedachten lezen of iets? Ik had het net nog met een vriendin over welke boeken we voor engels voor onze lijst wouden gaan lezen, haha :) "all the lights we cannot see" ligt me al een tijdje aan te staren, wachtend tot ik eindelijk eens in 'm begin. Het lijkt me zo'n prachtig boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha nou dat komt goed uit dan! ;) Zeker doen, hij is echt mooi.

   Verwijderen
 7. Leuk artikel! Ik vind lezen ook echt heerlijk, ik zou er echt meer tijd voor vrij moeten maken xo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oeh! Deze boeken klinken goed! :) Ik ben benieuwd geworden naar 'Toby's Room'!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. The perks of being a wallflower vond ik zelf echt een mega goed boek! In het engels lezen vind ik sowieso al super fijn!

  BeantwoordenVerwijderen