Love yourself, said the narcissist

19.11.16


De meeste mensen gaan het niet fijn vinden om deze blog te lezen. Waarom? Omdat 'ie regelrecht ingaat tegen wat tegenwoordig juist zo wordt gestimuleerd: jezelf ontplooien, omarmen en liefhebben. Want de samenleving is behept met narcisme en ik moet daar niets van hebben. Wees niet bang, ik kan het uitleggen.

Ik weet niet precies wanneer en in welke volgorde het begon, maar opeens kwamen er allerlei dingen op mijn pad: een krantenartikel, een documentaire en een boek en ze gingen allemaal over hetzelfde, narcisme. Om te beginnen met het artikel, dat is deze. Hier komt een psycholoog aan het woord met wie ik het helemaal eens ben, het was gewoon een openbaring om het artikel te lezen. Ik heb nu de neiging om alles te gaan citeren, maar dan kun je het net zo goed zelf lezen, dus doe dat alsjeblieft.
Oké vooruit, alleen de laatste alinea dan:

"Een halve eeuw geleden was het progressief en emanciperend om je los te worstelen van alle traditionele banden om te werken aan zelfrealisatie, om helemaal 'jezelf' te willen zijn. Dat was destijds een verzet tegen het systeem. Maar nu leven we in een laatmoderne, kapitalistische consumentenmaatschappij, waarin die ontworsteling is ingekapseld. Het hele systeem is afhankelijk van mensen die zichzelf voortdurend willen ontwikkelen en verbeteren, en waarin hun hoogstpersoonlijke verlangens en voorkeuren centraal staan. Daarom denk ik dat het vandaag juist progressief is om stevig te staan in plaats van onze zwaktes te erkennen, om onbuigzaam te zijn in plaats van eeuwig flexibel, om stil te staan bij het verleden in plaats van de toekomst, en om persoonlijke ontwikkeling af te wijzen ten faveure van de zorg voor anderen."

En dit is dus precies mijn punt, waarom ik tegen liefhebben van jezelf ben, zodanig dat je een narcist wordt en denkt dat de wereld alleen om jou draait. Maar Emma, zijn we niet allemaal een beetje narcistisch? Daar heb je helemaal gelijk in, ieder mens heeft narcistische trekjes, maar dat wil niet zeggen dat je die moet voeden. Om het met de psycholoog van zonet te zeggen: 'Stop eens met het luisteren naar je innerlijke stem. Luister eens naar anderen.'

Ik las ook nog een boek: The picture of Dorian Gray van Oscar Wilde. Vanaf het begin was ik gefascineerd door de bijzondere personages. Het is zo'n narcistisch boek, of tenminste, de hoofdpersonen zijn narcistisch. Alleen zit hen dat danig in de weg...
De schrijfstijl van Oscar Wilde is prachtig, elke zin leest als een quote. Niet met elke 'quote' ben ik het eens, maar er zitten veel waarheden in die je ziet terwijl je zo'n boek leest.Dit onderwerp ligt best genuanceerd en zo ben ik ook totaal niet tegen zelfacceptatie, maar een scheutje minder zelfliefde mag ook wel. Ik pleit voor een beetje meer naastenliefde, juist in een maatschappij waar ons ego op nummer één wordt geplaatst. 

Wat is jouw mening over narcisme in de huidige maatschappij?

Love,
Emma

10 reacties

 1. Wat goed dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt! Zelf vind ik het heel lastig dat er zoveel druk ligt op zelfontplooing. Het is een verplicht onderdeel zo lijkt het wel. Kinderen en jongeren moeten zo hoog mogelijk scoren en presteren en alles overal uit halen. Er is continu de drang van meer, meer en meer.
  Falen is not done en iedereen is ieder moment succesvol. En al die mensen vertellen je dat je van jezelf moet houden en dat je jezelf op nummer 1 moet zetten. Overigens ben ik het dan wel eens met dat je van jezelf moet houden. Maar dan op een goede manier. Je hoeft jezelf niet compleet weg te cijferen voor een ander, maar juist door een ander te helpen voel je jezelf gelukkiger.
  Sowieso kan ik af en toe chagrijnig worden om de mentaliteit van onze huidige samenleving. Nederland behoort tot de meest welvarende landen maar ondertussen zijn we met z'n allen ontevreden en non-stop aan het klagen. Misschien zou het helpen als we de lat voor onszelf lager leggen, genoegen nemen met minder en eens een keer een ander op nummer 1 zetten.
  En oh ja, voor wie dit leest: COUNT YOUR BLESSINGS ☆

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat dan wel weer ironisch is, is dat er in dit artikel alleen maar foto's van jou staan.. Maar goed, dat terzijde. Narcisme is een aandoening, en dat 'heb' je niet als je jezelf accepteert om wie je bent. Narcistisch zijn gaat veel verder dan bloggen over jezelf, van jezelf houden en jezelf ontwikkelen. Dus ik vind die vergelijking nogal vergezocht. De gemiddelde mens is niet narcistisch, maar egocentrisch. En dat is heel iets anders. Daar ben ik ook fel op tegen, en dat je pleit voor naastenliefde kan ik alleen maar aanmoedigen. Maar ik ben van mening dat je eerst goed voor jezelf moet zijn, want uiteindelijk gaat niemand anders dat voor je doen. En als je lekker in je vel zit, heb je alle ruimte om lief te zijn voor je medemens. Vind het overigens ook kwalijk dat je op deze manier schrijft over een ziektebeeld dat echt serieus is. Vraag het aan eenieder die ooit met een narcist heeft samen moeten leven. Dat is echt geen pretje. Dus nee, die zullen dit niet prettig vinden om te lezen. Als je het dan hebt over aardig zijn voor je medemens...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets ironisch aan, aangezien ik het met opzet deed. Maar ik zie dat jij de nadruk legt op narcisme als aandoening, en inderdaad hebben sommige mensen dat (ik heb getwijfeld daar nog over te schrijven). Egocentrisme is de bron van narcisme, dus ook mensen zonder de diagnose 'narcistische persoonlijkheidsstoornis' kunnen narcistische trekken hebben. Trouwens, ik vind het typerend dat die diagnose de laatste tijd steeds meer gesteld wordt. Blijkbaar heeft de tijd waarin we leven toch invloed.. Maar ik heb het hier dus niet per se over de stoornis bij een individu (wat inderdaad verschrikkelijk is voor de omgeving), maar meer op de ik-gerichtheid van de samenleving als geheel. Misschien had ik wat duidelijker moeten zijn met wat ik nu precies bedoelde, want die stoornis is erg genoeg. Bedankt voor je reactie in ieder geval!

   Verwijderen
 3. Jaaa, het picture of dorian gray, nu je het zegt, heel het boek draait om narcisme. Je hebt een punt, al ben ik eerder nog voor het ego aan het streven, aangezien ik vaak over me heen heb laten lopen en dat ben ik niet meer van plan dus moest ik eraan werken. Maar er is ergens wel een grens, das waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat je goed voor jezelf moet zorgen en om nje eigen welzijn moet zorgen klopt allemaal wel maar als iedereen alleen maar hierover zou nadenken kan je toch nooit echt gelukkig worden? Je hebt de liefde van andere mensen daar ook voor nodig en andere ook de liefde van jou, wat een diepzinnige teksten weer op de vroege ochtend (Roos het is al middag, shit!).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi geschreven Emma! Heel mooi onderwerp ook! Je hebt het heel fijn uitgelegd en ook mooi verwoord! Het is inderdaad belangrijk om naar anderen te luisteren, maar ik denk dat je eigen stem ook heel erg belangrijk kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi geschreven! Natuurlijk is het belangrijk van jezelf te kunnen houden, maar je kunt er ook in door slaan. Hou een beetje van jezelf en vooral ook van andere :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi beschreven! Knap dat je dit onderwerp aan het licht durft te brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste emma,
  Ik snap wat je probeert duidelijk te maken in deze blog en ik ga ook zeker niet zeggen dat je omschrijving van de huidige situatie geheel onterecht is.
  Maar het streven naar verandering is praktisch gezien onmogelijk, jij als individu kan niet ineens tegen de stroom ingaan. Deze maatschappij eist van ons dat we ons tot het maximum "ontplooien" en het staat onze carrièremogelijkheden in de weg wanneer wij dit weigeren en jij stimuleert door deze blog dat mensen gaan denken dat het fout is om jezelf te ontplooien en je eigen ontwikkeling te stimuleren.
  Daarnaast is assertiviteit een belangrijk aspect als het gaat om kwaliteit van leven, het is op zichzelf een mooi streven om "naar de ander te luisteren", maar dat word algauw "over je heen laten lopen" in de huidige situatie. Het is soms echt nodig om egoïstisch, of volgens jouw benaming narcistisch te zijn (wat overigens een foute benaming is, maar dat heb je al gehoord)

  Mijn conclusie is dus dat het een mooi streven is maar dat je wel realistisch moet blijven denken en moet realiseren wat voor invloed jouw woorden op mensen kunnen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen