Photographing children

21.9.16


'Kom eens, ja goed zo. Kijk maar naar de camera, iets je hoofd omhoog. Nee niet wegrennen, blijf eens staan!' Zo kan het heel goed gaan als je kinderen fotografeert. Ze poseren nu eenmaal niet voorbeeldig (vaak dan) en toch wil je leuke foto's hebben. Op deze manier fotografeer ik kinderen vaak.

Laat ze bijvoorbeeld ergens staan of zitten en zorg dat ze iets hebben om naar te kijken, anders dan je camera. Soms doen ze dit uit zichzelf al, andere keren moet jij iets aanwijzen. Zo vang je gelijk een mooie dromerige blik en ze zijn als het goed is even rustig.
 
Deze foto's waren allebei leuk in zwart-wit, blijkbaar. Maar ze hebben nog meer gemeen: het zijn allebei actiefoto's. Doe vooral niet je best om ze al te veel te laten poseren, maar laat ze lekker rennen en spelen. Toch leuk om die plaatjes te vangen! 

 

 
Ik kan me voorstellen dat ouders vaak een mooi portret willen van hun kind. Soms willen ze poseren, soms niet. Maak dan een foto zonder dat ze het door hebben, zoals die van mijn broertje de tweede foto. Een portretlens helpt ook, hierdoor hoef je niet heel dichtbij te gaan staan voor een portret. Op de derde foto liet hij me bijvoorbeeld een tak zien, en voilà, weer een leuk plaatje!
 

Verder is het ook gewoon leuk om originele poses te bedenken zodat de kinderen zelf ook plezier hebben in het poseren. Lekker achter een boom verstoppen, jippie! 
 
Een hele andere tak van sport is natuurlijk newbornfotografie. Deze mooie baby was pas een dag oud en ik vond het zo leuk om hem op de foto te zetten! Baby's rennen niet weg, maar het is al een hele kunst om ze niet te laten huilen als je bezig bent om ze goed te leggen. En hoe mooi zijn die lichtvlekjes op z'n hoofdje! Ik kan niet wachten om meer baby's op de foto te zetten.
 
Maar ook kinderen vind ik erg leuk. Ze poseren niet gemaakt, maar zijn heel puur en het is een ontzettend leuke uitdaging om dit vast te leggen.
 
Heb jij ervaring met het fotograferen van kinderen?
 
Love,
Emma


26 reacties

 1. Super leuke en mooie foto's! Ik heb zelf geen ervaring met het fotograferen van kinderen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat ze geen zin hebben om braaf te poseren, deze actiefoto's zijn ook veel spontaner. Heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk artikel. Die baby foto met die lichtvlekjes is zooo prachtig ♡. Zelf fotograaf ik regelmatig kinderen en af en toe baby's. Meestal werkt het met kinderen inderdaad het best wanneer ze niet merken dat je er bent. Maar soms laat ik ze ook heel gek kijken of hun tong uitsteken, daarna schieten ze meestal vanzelf in de lach (zeker als je de gekke foto laat zien). Geposeerde kinderfoto's zijn inderdaad wat lastiger maar wat bij mij het beste werkt is zo min mogelijk dwingen. Meisjes gaan echt stralen als je zegt dat ze een prinses of een fotomodel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, kinderen zijn zo leuk om te fotograferen! Maar tegelijk ook lastig inderdaad, goede tips. Oh en die foto van de baby met die lichtvlekjes is zo ontzettend mooi, echt wauw. Mooi vastgelegd Em! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh deze foto's zijn prachtig Emma! Ook heel rustgevend en fijn om er naar te kijken (echt geweldig om dit te kijken als je een pauze neemt tussen het leren door). Goeie tips geef je ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw Emma wat een mooie foto's! Ik vind het ook altijd leuk om kinderen te fotograferen. En extra details, zoals het licht op het hoofd van de baby, zijn altijd mooi! Super tof gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's allemaal! Vooral die laatste, wauw! Ik heb eigenlijk nog nooit kinderen gefotografeerd maar het lijkt me best een leuke uitdaging :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo leeuuuk! Kinderen fotograferen vind ik ook heerlijk, vooral als ze het niet doorhebben, haha. (Net zoals bij volwassenen trouwens ook)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohhh die foto van die baby met die lichtvlekjes! Als ik ooit zwanger word, mag jij mijn baby fotograferen ;) en ik vind die actiefoto's echt geweldig! X

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik fotografeer graag mensen, maar weet niet of ik genoeg geduld zou hebben met kinderen. Ik merk het al bij mijn neefje dat het echt een hels karwei is om die rakker op de foto te krijgen (terwijl het zo'n mooi mannetje is!). Geef mij maar iets oudere mensen hihi. Je foto's zijn echt onwijs mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ooh wat een leuke en schattige foto's! Inderdaad erg leuk dat kinderen zo puur zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ahh wat een leuke foto's! Inderdaad, kinderen moet je gewoon een beetje hun gang laten gaan en rond laten rennen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kinderen fotograferen is inderdaad mega fijn! Op één of andere manier staan ze altijd goed en puur op de foto,haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow zo gaaf!! Je kan echt goed foto's maken zeg! Echt alsof ik naar het werk van een super professionele fotograaf aan het kijken ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige foto's Emma! Ik vooral de zwart wit foto's mooi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan geloven dat het soms moeilijk is om kinderen te fotograferen, maar kijk dan het resultaat: zo schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk om te doen en het zijn erg toffe foto's geworden! lijkt me inderdaad ooit wel lastig maar daardoor krijg je ook vaak spontane actie foto's :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel leuk (en origineel) artikel. Vond het fijn om het te lezen en wat een mooie foto's zeg! Heel naturel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie foto's, kinderen fotograferen kan inderdaad lastig zijn! Ik heb volgende week weer een shoot met een klein meisje, ik ben benieuwd. Ik laat haar inderdaad gewoon haar eigen gang gaan, lekker spelen enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat super leuk! En mooi! Ben echt gek op die zwartwit foto's :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat zijn het ontzettend mooie foto's geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wauw wat n mooie foto's heb je gemaakt! Vooral foto 5 vind ik erg tof

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De foto´s zijn zo mooi en lekker spontaan, echt leuk gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen