Tevredenheid en een memory jar

20.8.16Een van de moeilijkste dingen in het leven is tevredenheid. Wij mensen zijn net onverzadigbare wolven, altijd op zoek naar meer en beter. Dit hangt nauw samen met het feit dat we onszelf constant vergelijken met anderen, wat het nog moeilijker maakt om tevreden te zijn. Nu wil ik echt veel te veel dingen tegelijk gaan zeggen terwijl dit nog maar de inleiding is, dus lees snel verder.

Ik denk dat tevredenheid geen utopie is, ondanks dat er altijd wel iets in het leven is dat beter zou kunnen. Tevreden zijn betekent namelijk dat je de omstandigheden accepteert zoals ze zijn en niet zou wensen dat het anders was. Volgens mij is het nergens voor nodig om je diep ongelukkig te voelen omdat je ontevreden bent over van alles en nog wat.

Een hulpmiddel hiervoor is de memory jar. Je hebt hier vast wel eens van gehoord, maar ik was er zelf nog nooit aan begonnen. Tot ik een onwijs leuk potje bij Zeeman zag liggen die ik hier goed voor kon gebruiken. Ik begon erg random in het midden van het jaar, maar dat maakt niet uit. Toen ik de eerste paar briefjes erin wilde doen zat er in no time een flinke bodem in, wat natuurlijk een goed teken is.

Maar de memory jar werkt alleen in combinatie met nog iets. Het belangrijkste is namelijk dat je stopt met vergelijken. Wees blij voor andere mensen maar denk niet dat je datgene wat zij doen ook opeens moet doen of kunnen. We zijn allemaal een samenraapsel van unieke eigenschappen en iets anders past misschien veel meer bij je. Dus koop een leuk potje (of DIY er zelf een), schrijf alle fijne/mooie dingen die jou een geluksgevoel geven (dit kan dus iets heel kleins zijn!) op een papiertje en stop ze erin. Op momenten dat je niet zo lekker in je vel zit kun je de pot openmaken en de papiertjes gaan lezen waardoor je ontevredenheid hopelijk als sneeuw voor de zon verdwijnt. Echt een aanrader!


Heb jij al een memory jar?

Love,
Emma

PS. Dit heeft niet zo veel met deze post te maken dit potje heb ik dus gekocht bij Zeeman. Echt, ze hebben daar nu zulke leuke interieurspulletjes! Van alles met marmerprint en andere leuke prints en kleurtjes, love it.<3

27 reacties

 1. Ooit was is hier eens mee begonnen, maar na een weekje was ik het al vergeten en had ik er genoeg van. Overigens vind ik wel een ontzettend leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik deed het ook voor een poosje, maar zulke dingen kan ik gewoon niet volhouden. Maar echt een leuk potje! En dat vergelijken is zo waar, maar oh zo lastig..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, Emms (als ik je zo mag noemen hihi)! Wat is dit zo'n leuk idee! Ik ga dit zeker uitproberen en houd je op de hoogte!! Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het klinkt leuk zo'n memory jar, zelf heb ik het nog niet geprobeerd. Ik ben het met je eens dat je dan wel moet stoppen met vergelijken, maar eigenlijk zouden we dat sowieso niet moeten doen. Ik heb trouwens op je reactie gereageerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superleuk, zo'n memory jar! En al helemaal omdat de deksel koperkleurig is :) Hoe duur was deze pot bij de Zeeman? Ik ga trouwens ook even kijken bij de andere interieurspulletjes van de Zeeman, want marmer vind ik ook leuk :)

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt super mooi geschreven Emma zo inspirerend, ik denk dat ik ook eens aan de slag ga met een memory jar. Moet leuk zijn om bvb. over een jaar weer te kijken wat je allemaal hebt opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het is altijd een goed idee om dingen te maken die je helpen te herinneren aan alle leuke dingen die je hebt meegemaakt. Ookal zijn het maar hele kleine dingen!
  Ik heb nog nooit een memory jar gehad. Ik heb wel veel notitie boekjes waar ik in de vorm van gedichtjes/teksten mijn herinneringen "uit". Alleen al als ik zo'n post lees dan kom ik weer in de positieve vibe. well done Emma :)

  liefs joelle

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik schrijf het allemaal gewoon tegenwoordig in een schriftje - het is zo simpel maar zo effectief!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk potje! En een nog leuker idee :) Het is inderdaad heel belangrijk om je bewust te zijn van de leuke kleine dingetjes. Ik wil ook eens beginnen met zo'n memory jar maar ik ben bang dat ik het niet kan volhouden, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het nog nooit gedaan omdat ik dit soort dingen gewoon niet kan volhouden maar het is wel heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een toffe blogpost! Ze hebben bij de Zeeman inderdaad leuke dingen! Ik ben ook al goed geslaagd, hihi

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hee, leuke blogpost!
  Ik ben er zelf nooit aan begonnen maar ik vind het echt een goed idee!
  Nooit gedacht dat ze zulke leuke dingen bij de Zeeman zouden verkopen, keertje gaan kijken dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb ook een jar en daar schrijf ik dan alle dingen in waar ik dankbaar voor ben, eigenlijk een beetje hetzelfde dus! Ben er nu al een jaar mee bezig en als ik het dan lees denk ik: o ja wow dit was ook leuk! Echt een heel leuk iets om te doen, liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb altijd al getwijfeld om zo'n memory jar te maken, maar ik heb er de tijd niet voor. (Nu klinkt het alsof mijn leven zo druk en chaotisch is, chaotisch, tja, dat is het wel ja..) Misschien begin ik hiermee in de volgende vakantie. En ja! Over die interieurspulletjes van Zeeman, ik lees er steeds meer en meer over, ik ga eens kijken, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo leuk! Ik heb nooit een memory jar gehad, maar wel ooit een 'complimentenjar'! Zelf complimentjes ingestopt voor mezelf, maar er zaten ook papiertjes in van een vriendin. Op momenten dat ik het nodig had, opende ik er weer een! :) X

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben er ooit aan begonnen maar helaas was het voor mij niet vol te houden. Wel heb ik met zo'n letterslinger 'count your blessings' aan de muur hangen. Op de een of andere manier helpt dat bij mij wel echt. Ik probeer me vooral te focussen op wat ik allemaal wel heb (en dat is heeeel veel dus dat gaat meestal best aardig).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind zo'n memory jar ook zo leuk, maar houd het eigenlijk nooit vol, oeps. Door je postje ga ik weer een poging wagen (en: hoe leuk gaat het staan op mijn kamer hehe). Heb je tip trouwens opgevolgd en heb hele leuke kussenhoesjes gekocht bij Zeeman en wil nog veel meer nu (deze potjes niet gespot nog, maar wil ze ook). Volgens mij hebben ze nieuwe marketing daar ofzo, want de folder was ook ineens zo leuk en het was er wonderbaarlijk netjes (hoe dan). Dus bij dezen nog bedankt voor je tip Em! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel erg leuk! Ik begin er nu ook aan te twijfelen om een memory jar te halen. Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel erg leuk! Heb dit al vaker gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jaaa, je hebt helemaal gelijk! Ik heb trouwens ook zo'n potje, voor 2016, en hij is al aardig vol! Ik heb d'r echt zin in 'm met oud&nieuw open te maken :)

  BeantwoordenVerwijderen