Kijk mij eens introvert zijn

11.6.16


Ik denk dat we bijna allemaal wel weten of we introvert of extravert zijn - of ergens daar tussenin, ambivert noemen ze dat geloof ik. Nu is dit niet zo'n big deal dat het je hele leven bepaalt, maar soms kan het best lastig zijn om aan een van de twee uitersten te zitten. Ik dacht er toen het volgende over.

Het lijkt soms zo fijn om extravert te zijn omdat extraverte mensen volgens de maatschappij positieve eigenschappen hebben: ze zijn sociaal, easy-going en optimistisch. Ook hebben ze altijd hun woordje klaar omdat ze tegelijk kunnen denken en praten, handig toch? Hun tegenpolen zijn introverte mensen en die bezitten dus niet over deze sociaal wenselijke eigenschappen, maar halen hun energie uit alleen zijn en kunnen niet heel veel prikkels verwerken.

Af en toe is het dus ronduit vervelend om introvert te zijn - ik spreek uit ervaring. Maar juist hierom lijkt het wel dat er steeds meer aandacht voor introverte mensen is, want oh die zijn zo zielig en apart en toch echt niet minder dan extraverte mensen. Zodoende krijg je hoopjes zielige introverten op Tumblr en andere sociale media die allemaal klagen niet in de maatschappij te passen. Nu zeg ik niet dat introverte mensen moeten veranderen, maar sociaal zijn valt te leren en het komt vaak ook met de jaren - wederom uit ervaring. Mijn advies: lekker introvert blijven zijn want die mensen zijn tenslotte ook nodig in de samenleving, maar zeker niet bij de pakken neer gaan zitten. Doe zelfstandige taken waar je als introvert persoon goed in bent en leer jezelf eens kennen.


Introverte mensen zijn namelijk snel geneigd om negatief over zichzelf te denken, vooral als ze zichzelf vergelijken met extraverten. Ze vinden zichzelf saai, asociaal, verlegen en een totale kluns als het op samenwerken aankomt. Maar graaf eens wat dieper? Dan vind je de creativiteit, gedachtespinsels en het vermogen om een luisterend oor te bieden. Zo vind je nog meer ondergewaardeerde kwaliteiten, die dieper liggen dan een vlotte babbel hebben.

Wat ik met dit artikel wil zeggen? Prima dat je introvert bent, maar ga niet zielig doen. Want dat ben je gewoon niet!Voor deze post heb ik foto's gemaakt van m'n lieve introverte broertje en zusjes, die bijna te naïef zijn voor de 'grote boze wereld'. Ik was vroeger precies zo hoor en nog steeds vind ik het bijvoorbeeld moeilijk om nee te zeggen, maar ik ben wel socialer en assertiever geworden. Zolang ik m'n me-time maar heb om op te laden vind ik het juist gezellig om tijd met anderen door te brengen.

Wat ben jij? Introvert, extravert, ergens daar tussenin?

Love,
Emma

32 reacties

 1. Wat een leuke post! Ik ben denk iets daartussen in ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lieve plaatjes. ik kan soms (vaak) ook zo irriteren aan al die zielige mensen met hun meelijwekkende verhalen. weer goed verwoord em!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook lekker introvert en (al zeg ik het zelf) daar kan ik best goed mee omgaan. Nu moet ik wel toegeven dat ik op sommige momenten graag wat extraverter uit de hoek zou willen komen, maar ach. Wat je zegt klopt wel, blijf niet bij de pakken zitten!

   Verwijderen
 3. Goed artikel! Introverte mensen hoeven inderdaad nier zielig te zijn! Als extravert persoon zou ik nog willen toevoegen dat het voor ons heel lastig is om met introverte personen om te gaan! Een gesprek beginnen met verlegen mensen is moebilijk; ik ben bijv. bang om geen antwoord te krijgen of een akward stilte te veroorzaken. Als je met een vlotte babbel in je eentje praat is dat ook niet heel tof (;

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, daar heb je een punt inderdaad. Ik vind het fijn om met mensen om te gaan die iets extraverter zijn dan ik, omdat je dan niet bang te zijn voor die awkward stiltes, dus ik snap je helemaal. Maar introvert zijn betekent niet gelijk dat je verlegen bent, hoewel het andersom vaak wel zo is.

   Verwijderen
 4. Hier hadden we het pas over, weet je nog? 😉 Maar duimen omhoog voor introverte mensen, want bescheidenheid is een 'bloem die in weinig tuinen bloeit'! 😉
  Maar ik denk dat je altijd meer extravert kunt worden en niet van extravert naar introvert. Dus maybe is het wel beter om introvert te zijn... 🙆

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grote familie heb jij, lekker gezellig, haha! En voila, introvert zijn is véél meer dan zielig tijd alleen spenderen. Introverte mensen zijn nodig in deze wereld. Wie luistert er anders naar de verhalen van extraverte mensen? Prachtig vastgelegd en geschreven Emma!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. interessant en leuk artikel! ik ben denk ik een beetje ertussenin, naar de introverte kant. vroeger was ik heel verlegen, maar tegenwoordig valt dat mee. soms vind ik het erg fijn om alleen te zijn en soms heb ik juist behoefte aan gezelschap.
  erg mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit er denk ik echt tussen in. Ik schaam me niet snel en stap ook snel op mensen af maar heb dan weer wel moeite met bijvoorbeeld een presentatie. Dus er tussen in denk ik :) Heel erg interessant artikel trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga volledig akkoord met dit artikel, goed geschreven meid! M'n beste vriendin is ook introvert, maar heeft daar nooit zielig of moeilijk over gedaan, en gelijk heeft ze. Iedereen is anders, en niet iedereen kan zoals ik spontaan met iedereen een praatje slaan, en altijd optimistisch en opgewekt zijn - misschien zijn we daarom net beste vriendinnen, we vullen elkaar aan :)
  XO IMKE | Pastellics

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw mooi geschreven Emma! Ik ben beide niet, dus ik zit er lekker tussenin en dat vind ik ook top ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi geschreven Emma! Dit zet me erg aan het denken, daar houd ik van! Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik ben, ik denk daar tussen in.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik weet eigenlijk niet zo goed welke van de twee kanten ik ben, op sommige momenten ben ik ze allebei, dus misschien ben ik dan dat ambiverte hihi. Leuke foto's en goed geschreven Emma! Liefs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooi artikel en wat een prachtige foto's. Ze stralen zoveel sfeer uit! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Emma, ik ben het weer eens volledig met je eens! Ik denk zelf dat ik tussen introvert en extravert inzit. En zoals je schrijft heeft het allebei z'n mooie kanten. Ik zou bijvoorbeeld weleens willen dat ik ietsje meer nadenk voordat ik wat zeg, dat zou héél veel gedoe voorkomen. Maar nou ja, iedereen is nu eenmaal zoals 'ie is (niet dat je jezelf niet dingen aan kan leren/veranderen, maar je snapt m'n punt wel denk ik). Ik vind het altijd heel interessant als je dit soort artikeltjes schrijft, je weet het altijd heel duidelijk te brengen! Good job gurl💙

  BeantwoordenVerwijderen
 14. leuk zo'n fijn geschreven artikel. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik ben, dus ik denk dat dat betekend dat ik er ergens tussen in zit. Dat verschild gewoon heel erg met wie ik om ga (if that makes sense)
  liefs. Jonne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto's en prachtige woorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha grappig ik heb me laatst verdiept in het intro/extraverte. Veel mensen halen 'verlegen'en 'introvert' door elkaar? Ik dacht eerst altijd dat verlegen hand in hand gingen maar lol, dat was lekker blond. Ik ben een ambivert denk ik maar ik ben verlegen waardoor je wel wilt (op nieuwe mensen afstappen bijv) maar het gewoon echt. niet. durft. Alsof iedereen bijt - en dat kan soms enorm lastig zijn. Nu ik dit weet (ik wist het niet haha) is het eigenlijk gewoon een stuk makkelijk om te weten waar je gedrag eigenlijk vandaan komt en kan je er ook mee dealen? Als je jezelf niet snapt is het ook gewoon lastig en misschien heeft dat dan niet eens te maken met 'jezelf zielig vinden' maar het oprecht ook gewoon niet snappen? (al zit daar ook wel weer een wereld van verschil in?)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel goed geschreven! Ik was heel lang een extravert persoon (nog steeds hoor), maar heb nu ook wel steeds vaker dat ik niet meer zo spontaan ben als eerst en ook niet meer zo snel op mensen af stap. Ook veel prikkels kan ik tegenwoordig moeilijker verdragen dan eerder. Gek hé, dat we naarmate we ouder worden toch blijkbaar enorm kunnen veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat is dit een goed en mooi geschreven artikel!
  X Annabel

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel leuk artikel! Ik zit tussen het introvert en extrovert in!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een goed artikel, prachtig geschreven! Ik denk dat ik d'r een beetje tussen ambi en intro inzit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik ben wel echt duidelijk introvert. Niet altijd handig en ik voel me wel eens onzichtbaar vergeleken met makkelijke praters. Aan de andere kant heb ik de afgelopen jaren ook wel gemerkt dat je juist ook mensen naar je toe kan trekken als je wat stiller bent, mensen voelen zich als ik ze mag geloven wel snel bij me op hun gemak :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Same here!
   ik vol me inderdaad soms ook een beetje alleen in een grote groep mensen die allemaal altijd gezellig kunnen praten.
   Maar over dat andere punt heb je ook gelijk. Mensen vertellen me, voor mijn gevoel, eerder iets persoonlijks/geheims.

   Verwijderen
 22. ik was er helemaal niet mee bezig, totdat ik afgelopen maand er een aantal artikelen over las op blogs. ik weet echt niet wat ik ben, eigenlijk. ik heb beide momenten wel eens. heel apart.


  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooie foto's en mooie woorden! Ik weet van mezelf dat ik introvert ben, maar ben er 90% van de tijd helemaal oke mee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een pretty plaatjes Em en goed verhaal. Hoewel extravert echt de bom klinkt valt het best mee hoor. Zelf ben ik vooral extravert, maar ook dat heeft z'n nadelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mooi stukje heb je geschreven, die foto's wauw! Real beauties :). Ik zelf ben denk ik extravert, want ja zoals jij al mooi beschrijft ik heb een vlotte babbel en kan met veel prikkels overweg etc. Daarentegen is het niet dat ik neerkijk op introverte mensen. Juist het tegenovergestelde. Introverte mensen komen op mij over als mensen die weten wat ze willen, en goed nadenken over de beslissingen die ze nemen (niet dat ik dat niet doe hoor hehe). Ik vind dat beide kanten voor- en nadelen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Yay! Weer een fijn Emma artikeltje met mooie foto's en een goed verhaal (net zoals met woord en beelddenken!). Wederom weer heel interessant (en volgens mij heb ik ook nog over dit onderwerp getwijfeld bij mijn PWS haha). Ik ben zelf denk ik best wel introvert, maar als ik me bevind in een groep met bekende mensen waar ik me snel op mijn gemak voel ben ik juist weer veel extraverter. Best gek eigenlijk. Als ik met papa (extravert) in het buitenland ben, dan spreek ik geen woord Engels, maar wanneer ik met vriendinnen op pad ben dat ben ik het wel die even aan een onbekende iets vraagt. Het is voor mij dus ook maar net mijn omgeving denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen