Dit was de vakantie met school

28.5.16Wat werd ik blij toen ik huisjes voor me zag in alle soorten pastelkleuren. Ik waande me gelijk in het buitenland, en dat werd alleen maar sterker toen ik even later in het exotische zwembad sprong. Toch was ik hier met school. Je begrijpt wel dat dit een van de betere schoolweken was...

In een eerdere post had ik al iets verteld over deze zogenaamde burgerschapsweek. Vanuit de overheid worden scholen verplicht iets aan burgerschapsvorming te doen, en onze school doet dat dus op deze manier - wat dus werkelijk geweldig is. In het programmaboekje dat we kregen staat: 'Burgerschapsvorming is gericht op het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie. Die gebeurt door leerlingen kennis te laten maken met verschillende achtergronden en culturen van medeburgers.' Hierna volgde nog een heel verhaal, maar het kwam er dus op neer dat we veel in contact kwamen met andere culturen en levenswijzen.Die maandag was het Tweede Pinksterdag dus we vertrokken dinsdag richting Oisterwijk. Daar trapten we af met een bezoek aan een AZC. Ik was er nog nooit geweest dus was het best goed om een keer vluchtelingen te zien en met hen te praten. (Ik ga trouwens niet heel uitgebreid overal op in, dat heb ik in het verslag al gedaan die we - hoe kan het ook anders - moesten maken.) Tegen vijven kwamen we aan in Ouddorp, Port Zélande om precies te zijn. Hoe gelukkig ik ook werd van de lievige huisjes, de bagage die een eind meegesjouwd moest worden was minder fijn. Anyway, ik zat met vier vriendinnen in een huisje met wie ik eerst wraps at voordat we gingen zwemmen. Dat was zo fijn dat ik dat ik er nog wel langer had willen blijven als er geen strandwandeling op de planning stond. Dus ging de camera mee en werd er vervolgens volop genoten van de zee, zonsondergang en de gezelligheid.Woensdag stond in het teken van de sportieve activiteit. 's Ochtends werd er gesurft en 's middags gezeild. Voor het eerst van m'n leven wurmde ik me in een wetsuit - wat een verschrikkelijk ding zeg! Maar ik ben blij dat ik 'm had, anders was ik zeker onderkoeld geworden in het koude water van het Grevelingemeer. Af en toe stond ik wiebelig op de plank, maar het meest van de tijd stond ik ernaast. Maar het was een erg toffe ervaring! Net zoals het zeilen trouwens, ik heb in korte tijd heel wat zeiltermen geleerd. Die avond kregen we een lezing van een Joodse Rabbijn, die oprecht interessant was. Deze was om 9 uur alweer afgelopen dus toen begon het wafelbakfestijn, want een vriendin was zo lief geweest om haar wafelijzer mee te nemen. Dit was yummy met hoofdletters, vooral als er chocoladesaus en bevroren fruit overheen zat. <3 Al ons eten was trouwens goed, wat wil je ook met vijf voedselliefhebbers bij elkaar.


Donderdag vertrokken we naar Rotterdam, om daar bij mensen thuis te gaan klussen. Ik mocht eerst samen met wat anderen een paar tafels schuren en lakken om 's middags bij een man z'n compleet overwoekerde tuin te gaan fatsoeneren. Niet te geloven hoe blij hij was, door zijn gebroken arm en als nier- en hartpatiënt kon hij niet meer in zijn tuin werken waardoor hij met lede ogen aan moest zien hoe onkruid de tuin overnam. Met een voldaan gevoel reden we weer terug. Die avond was er een tot dan toe onbekend programma, dat een speurtocht bleek te zijn. Als prijs kon je kiezen uit taart of pizza, dus wij rennen over het park natuurlijk. We waren dan ook heel blij toen bleek dat we pizza gewonnen hadden, mjam! Verder genoten we van het uitzicht vanaf het balkon en later de zonsondergang waar natuurlijk allemaal foto's van gemaakt moesten worden.


Vrijdag moest er vroeg worden opgestaan om in te pakken en het huisje op tijd schoon te hebben. Toen begon de moeizame tocht met alle bagage naar de bus. Het programma was nog niet afgelopen, want die ochtend werden we verwacht op een Islamitische school waar we goede gesprekken voerden. Als afsluiting werd er een groepsfoto gemaakt en toen gingen we door naar House of Hope, een organisatie in Rotterdam. Vanuit deze organisatie gingen we onze meegenomen voedselpakketten uitdelen. Ik bracht mijn pakket bij een Irakese vrouw, die hem gretig aanpakte en met wie ik nog even heb gepraat. Hierna gingen we weer richting huis, het was een overvolle maar erg leuke en leerzame week!

Uiteindelijk heb ik nog veel te veel getypt maar goed, ik had ook zoveel te vertellen. ;)

Is er bij jou al wel eens wat aan burgerschapsvorming gedaan?

Love,
Emma

19 reacties

 1. Wat leuk dat jullie school zoiets doet! Op mijn school gebeuren zo'n dingen helaas niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je foto's zijn zo mooi! Ik krijg meteen zin om gezellig bij op die roze muur te gaan zitten hihi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuke foto's! Bij mijn school deden we dat soort dingen jammer genoeg niet. Het huisje ziet er ook heel leuk uit <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sjonge, wat zeg jij nou?? Pastelkleurige huisjes in Nederland? HUH? Dit zijn zulke mooie foto's! Vooral die Balr. Hoe krijg jij het voor elkaar dat jongens willen poseren.. bij mij willen ze nou echt nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa, kun je begrijpen hoe blij ik werd toen ik dat zag! Tja, charmes hè...

   Verwijderen
 5. Waarom heeft onze school niet zoiets verzonnen? Onwijs leuk, zeg! Ook heel goed denk ik, zo in aanraking komen met andere culturen enzo. Enne je foto's zijn weer pretty (as always). En waarom hebben de jongens bij jou op school zulke leuke kledingstijlen, kunnen ze bij ons nog wat van leren ;) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi zeg! Echt al die fotootjes geven me echt een vakantie gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's, wooow. Hoe leuk dat je dit deed met je school, zal vast wel een supercoole school zijn hihi. Liefs hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je dat doet met school, ik kende het helemaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt een toffe manier van je school om aan burgerschapsvorming te doen! Het klinkt als een onwijs leuke en leerzame week! En ohh, die pastelkleurige huisjes - lijkt net alsof je in het buitenland was!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie foto's! En wat leuk dat je zoiets doet met je school, bij mij doen ze dat niet hoor. We mochten wel eens een uur lang vragen stellen aan iemand die met vluchtelingen werkte, maar dat is toch niet hetzelfde...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk dat jullie school zoiets doet! Lijkt me erg gezellig. Mooie foto's, vooral die ene met die selfie is erg gaaf!

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 12. OKAY, hoe gaaf dat je school dit doet?? Zo leuk!! En wat een prachtige foto's! :) En in Nederland?? Woah, leggo there!! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een toffe ervaring! Aan de foto's te zien ziet het er super gezellig en aangenaam uit! Het programma zag er druk maar leuk uit! Als ik de eerste foto zag had ik niet gedacht dat het in Nederland zou zijn, hihihi :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wauw wat gaaf, zo'n tripje hoor je niet vaak!
  en in nederland, huh?! haha


  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat super dat je dit soort dingen met school kan doen! En die foto waar die selfie wordt genomen is echt heel cool!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Soms zijn schoolreisjes nog best wel leuk hihi. Het lijk net buitenland joh. Ze hebben educatief en leuk perfect gecombineerd zo te zien. Het klinkt geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Allereerst, wat zijn je foto's mooi Emma!! En wat super tof dat je school dat doet. Het lijkt inderdaad net het buitenland! Als je dat had gezegd, had ik je ook zo geloofd!

  BeantwoordenVerwijderen