Nog even iets over beelddenkers

2.4.16Op de vorige post over beelddenkers kwamen veel leuke reacties waarin sommigen zelfs om een deel twee vroegen. Waarom ook niet, dacht ik toen, dus hierbij nog iets over beelddenkers. In deze post ga ik wat dieper in op de oorzaken van het denken in beelden.

Iedereen wordt als een beelddenker geboren en dat is ook logisch, want de taal moet ons nog aangeleerd worden. Gaandeweg gaan de meeste mensen in woorden denken, maar er blijft een groep telkens weer de vertaalslag maken naar beelden. Dit komt doordat we verschillende hersenhelften hebben: een linker- en een rechterhersenhelft. Links zit onze ratio, zoals het beredeneren en herkenning van bijv. cijfers en letters, maar ook de analyse, volgordes, logica en details. De rechterhersenhelft verzorgt emotie, ritme, ruimtelijk inzicht, overzicht, verbeelding, dagdromen, kleurherkenning, muziek en gevoel. Mensen met een linksgeoriënteerde leerstijl gaan stapje voor stapje naar de oplossing. Mensen met een rechtsgeoriënteerde leerstijl, zoals beelddenkers, gaan direct pogingen doen om tot de oplossing te komen om dan te kijken of men het goed heeft gedaan. 

Nu zijn mensen die een voorkeur hebben om met hun rechterhersenhelft te werken niet alleen beelddenkers. Ook mensen met autisme, dyslectie, hoogbegaafdheid of ADD gebruiken vaak hun rechterhersenhelft. Daarom is de kans bij deze mensen groter dat ze beelddenkers zijn. En hierbij heb ik gelijk de vraag van Dilys beantwoord. ;)

Vaak wordt er gezegd dat beelddenken maar onzin is, want het is tenslotte niet wetenschappelijk onderlegd. Dit is niet helemaal waar, maar maar het meeste onderzoek is inderdaad nog aan de gang omdat beelddenken een relatief nieuw fenomeen is. Als tegenargument stellen sommige wetenschappers zelfs dat het denken van de mens altijd gepaard gaat met taal en dat ingewikkelde zaken overdenken in beelden niet mogelijk is. Maar er zijn inmiddels zoveel mensen geholpen met een behandeling voor beelddenkers dat ik wel zeker weet dat er mensen zijn die primair in beelden denken. Mensen die eerst niet mee konden komen op school en de therapie als een feest van herkenning ervoeren kunnen nu weer goed meekomen op school en dus ook in de samenleving. 


En dan eindig ik deze post met de zin waarmee ik mijn betoog ook eindigde: hoewel het niet altijd zo wordt ervaren, is beelddenken een aanleg, geen handicap. Het is een gave en geen defect!

Ik vond het heel leuk om mijn opgedane kennis te delen en hopelijk heb je er veel van kunnen leren. En wie weet was dit ook wel voor jou een feest van herkenning.

Als je een beelddenker bent kan dat soms lastig zijn, maar blijf altijd kijken naar je sterke punten, die ik in de vorige post heb genoemd. Je bent waardevol.

Love,
Emma

10 reacties

 1. Goed geschreven! Eigenlijk heel interessant. Mooie zelfportretjes ook. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het even nog eens opgezocht om echt zeker te zijn of ik er eentje ben en ja hoor. ik lig constant te haspelen want als ik wat vertel zie ik het voor me en is het zo moeilijk om het te verwoorden. En ik ben trager, haha. Wat een mooie kiekjes tussendoor Emma, woah!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit heb ik dus ook precies. Ik kan niet goed zomaar een verhaal vertellen zonder tig keer van de hak op de tak te springen. Dankje!

   Verwijderen
 3. AAAAAH ZO LEUK EMMA!!!!!!! Whiieee! Echt tof dat je m'n vraag hebt beantwoord!! Ik vind het nog steeds echt een heel interessant onderwerp. Oh, en ik weet ook nog steeds niet helemaal of ik juist beeld of woorddenker ben... Hmmm.. En inderdaad; beeld of woorddenken is geen handicap!! Juist iets moois waardoor je rekening met een ander kunt houden. Ik hou ook trouwens heel veel van je fotootjes :) Pretty!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hè, ik vind het ook vet interessant haha. Thanks!

   Verwijderen
 4. Nog een beelddenker hier! Mooie uitleg trouwens, vind echt dat je er goed over schrijft. Gave fotos ook tussendoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi geschreven! En veel wist ik niet eens, goed om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi geschreven! Heel interessant om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik voel me altijd heel intelligent na het lezen van zulke posts hihi. Heel goed en duidelijk verteld Em.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, Emma jij bent maar weer het bewijs dat blogs lezen niet alleen heel leuk is (ik bedoel HALLO??? hoe mooi zijn deze foto's wel niet?!?!) maar ook gewoon super interessant en leerzaam! Ik denk dat ik een woorddenker ben al heb ik ook wel iets weg van een beelddenker. In ieder geval je hebt me weer een nieuwe ingeving gekregen waar ik de komende tijd over na kan denken! We zullen zien of ik dat beeldend of woordend zal doen haha! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen