Me vs the rest of the world

23.4.16Nu ben ik stiekem wel benieuwd waar je denkt dat deze post over zal gaan. De titel en foto's onthullen in ieder geval niet veel, maar ik zal je niet langer in het ongewisse laten. Ik wil het gaan hebben over de rol van het individualisme tegenwoordig.

In ons spreken en schrijven zetten we de ander misschien wel voorop, maar ondertussen vinden we één iemand veel belangrijker dan alle andere mensen bij elkaar: onszelf. Ik. We kunnen er lang of kort over praten, maar uiteindelijk vinden we onszelf de persoon waar het om draait. En dit is heel natuurlijk hoor, maar tegenwoordig neemt het individualisme steeds grotere vormen aan. Het kan dan in ons zitten dat we op onszelf gericht zijn, maar toch zullen we in een maatschappij als deze samen moeten leven. En in een samenleving  kun je niet altijd gericht zijn op jezelf, maar zal je jezelf eens moeten verloochenen om iets voor een ander over te hebben.


Er zijn dus twee dingen die ik heel erg vind:

1. Asociaal gedrag. Zich ronduit asociaal opstellen tegenover andere mensen (en dan vooral zwakkeren) in de samenleving. Onrespectvol gedrag richting ouderen, zwervers, gehandicapten en wie dan ook. Het leven van die mensen is al moeilijk genoeg en je wordt er zelf echt niet beter van. Ik kan er dan ook echt niet bij waarom je je zo zou gedragen.

2. De steeds meer ik-gerichte samenleving, individualisering dus. De officiële betekenis is 'het proces waarbij elk individu zelf het centrum van zijn denken, handelen en integratie, in vrijheid centraal stelt.' Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van het zelfstandig denken en handelen van mensen, zonder klakkeloos een groep achterna te lopen. Maar de gevaren van het individualisme worden de laatste tijd steeds meer zichtbaar. Het enige waar mensen tegenwoordig nog op gericht zijn is zelfontplooiing en een succesvol leven leiden. En het liefst delen ze hun succes - maar dan alléén hun succes - op alle media die er maar vallen te verzinnen. Pas hebben we het voorbeeld van Essena O'Neill kunnen zien, hét voorbeeld van een succesvolle tiener volgens velen. Mooi niet, het was allemaal fake.

Maar goed, succes dus. Het is helemaal niet erg om succes te hebben, maar ik vind het zo erg dat we met z'n allen daar zo op gericht zijn. Hebben we dan niet door dat dit ten koste gaat van anderen, en uiteindelijk van elkaar? We kunnen wel schone schijn ophouden en anderen laten denken dat je een jaloersmakend mooi leven hebt, maar heb je wel eens aan je zieke buurvrouw gedacht? Heb je wel eens een bos bloemen voor je opa en oma gekocht, als je ze nog mag hebben? Waardeer je de mensen om je heen wel genoeg? Doe eens iets voor hen, en zet je egocentrische gedachten nu eens opzij.
Ik wilde echt proberen om er een gestructureerd verhaal van te maken, maar dat is me weer eens niet gelukt. Ach, eigenlijk had ik ook geen idee wat de clou was van mijn verhaal. Misschien is het wel dit: doe gewoon eens iets goeds voor je medemens - zónder daar egoïstische belangen bij te hebben, want die zitten ons ook vaak weer in de weg. Eigenlijk is dit een ietwat lange note-to-self, want zelf faal ik vaak hopeloos hierin. Als laatste wil ik jullie nog een quote meegeven van een man die ik niet ken maar ontzettend rake dingen zegt.

a society driven mainly by selfish individualism has all the potential for sustainability of a collection of angry scorpions in a bottle. - David Ehrenfeld

En zo is het. Een keer een wat dieper onderwerp van mij maar dat vind ik juist wel interessant, en heel prikkelend om over te discussiëren. Dus ik ben benieuwd: vind jij het individualisme tegenwoordig ook te ver gaan, of..?

Liefs,
Emma

14 reacties

 1. Mijn moeder had het er vanochtend ook nog over. Hoe diep zijn we serieus gedaald (zonder grappen) dat we alleen aan onszelf denken? En ik doe daar helemaal aan mee. Echt jammer eigenlijk. Goed geschreven hoor Emmaa <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt goed dat je dit zo doet Emma! Want het is echt helemaal waar en dat kan je echt aan zo veel dingen merken. Zelf doe je het ook gewoon , zonder het zelf te merken wat je voornemens ook zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed geschreven (+ mooie fotootjes!) Het is ook helemaal waar :) Ik vind zelfontplooiing wel belangrijk (als er een doel in t leven is dan zie ik dat als t doel), maar ik vind dat altruïsme daar alleen aan kan (en moet) bijdragen, maar dat wordt vaak vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi geschreven! Hoop dat veel mensen het lezen, zodat ze allemaal aan het denken worden gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat goed geschreven Emma! Ik ben het helemaal met je eens. Soms heb ik echt het gevoel dat ik niet in deze cultuur wil leven (omdat in andere culturen het individualisme veel minder aanwezig is). Iedereen (inclusief mezelf) is zo bezig met 'zelfontlooiing' en soms moet ik echt tegen mezelf zeggen, okee Nyn wat is het doel van je leven? En daar dan op focussen en tijd aan besteden. Nogmaals: echt goed geschreven en een super interessant onderwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi dat je daar over schrijft! Ik ben het met je eens en begrijp wat je bedoelt. Er wordt ook steeds meer van je verwacht, goede cijfers/goede collega, sporten, gezond leven, sociaal leven hebben en succesvol zijn zonder stress te hebben. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen zoals jij die het door hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onwijs mooi verwoord! En ook ontzettend mooie en rustgevende foto's. Dit soort (persoonlijkere/diepere) onderwerpen spreken me erg aan, omdat er juist niet veel over geblogd wordt, snap je? En ik vind het juist dapper dat je zo je mening open en bloot legt, maar dan nog: ik ben helemaal met je eens. Tegenwoordig denken we alleen maar aan ons zelf. Maar dit is niet alles, alleen aan jezelf denken. Ik denk ook heel vaak na: waar gaat de wereld naar toe?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort onderwerpen zie je inderdaad niet vaak voorbijkomen, en ik denk dat ze juist wel een meerwaarde kunnen geven aan mijn blog. Klopt, we zijn een stelletje 'angry scorpions in a bottle'.

   Verwijderen
 8. Mooi artikeltje Emma! Ik ben het 100% met je eens. Ik betrap mezelf er ook heel vaak op dat ik zó egocentrisch bezig ben. Al probeer ik wel steeds meer echt wat voor anderen te doen zonder eigenbelang. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heel mooi berichtje! mooi en oprecht geschreven.
  Ik was inderdaad benieuwd toen ik de titel en de foto zag..haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeer interessant artikel! Dat heb je goed gezegd! Er zit helaas waarheid in...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bij veel mensen gaat dit inderdaad te ver allemaal. Maar alle geluk merk ik dat er ook nog voldoende mensen zijn die ook nog voldoende met hun medemens bezig zijn, die vallen alleen niet zo op online hé ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Emmaaa!! Dit vind ik nou zo tof aan jouw blog, naast alle mooie outfits, foto's en alles verschijnt er ook af en toe een wat eeh-tja 'dieper' artikel, een artikel dat écht ergens over gaat, zoals deze (of die ene over beelddenkers, zo interessant!) op je blogje! En dit is ook zo 100% waar. Ik betrap mezelf er ook wel op hoor, oh wat slecht eigenlijk. Nouja, nu heb je ons er maar mooi even allemaal bij stil laten staan :)

  BeantwoordenVerwijderen