Ik denk in plaatjes

9.3.16Het was nog niet eens zo dat ik er tegenaan liep of er moeite door ondervond, maar sinds kort weet ik het haast zeker: ik ben een beelddenker. Nu is dit geen erge ziekte of zo, maar aangezien ik afgelopen maandag een betoog over beelddenkers heb gehouden kon ik het niet laten er ook iets over te delen op mijn blog.

Om even een korte samenvatting van mijn betoog te geven: ieder mens denkt op vier verschillende manieren. Visueel (in beelden), auditief (op het gehoor), digitaal (met het verstand) en kinesthetisch (met het gevoel). We gebruiken al deze manieren maar hebben wel voorkeuren in het gebruik van deze systemen. Zo hebben beelddenkers dus een voorkeur om visueel/kinesthetisch te denken. Dit is helemaal niet erg, maar soms lopen ze daarom wel tegen dingen aan op school, omdat een traditionele school totaal niet gericht is op het visuele. Daardoor was mijn stelling: het onderwijs moet worden aangepast aan beelddenkers.De rest zal ik je besparen, maar misschien vraag je je wel af: hoe kan ik nu weten dat ik een beelddenker ben? Om het zeker te weten is het handig om een test bij een psycholoog te laten doen, maar hier volgen een aantal onmiskenbare eigenschappen van beelddenkers.

 • Je hebt veel fantasie, bent creatief en origineel.
 • Je kunt je ergens helemaal in inleven.
 • Je bent gevoelig in de zin van dat je mensen snel aanvoelt.
 • Tijdens het praten spring je van de hak op de tak en je doet een tikje chaotisch aan.
 • Je hebt weinig besef van tijd en komt vaak te laat. Dit komt omdat je niet in de tijd, maar in de activiteit leeft.
 • Je hebt veel verbeelding en bent een echte dagdromer.
 • Je wilt eerst het grote geheel zien voordat je iets snapt. Je werkt dus van gehelen naar delen in plaats van om stapje voor stapje naar het geheel te gaan.
 • Je wilt graag de context van dingen weten en het nut ergens van inzien.
 • Je bent goed in oplossingsgericht denken en ziet snel verbanden.
 • Je hebt moeite met spelling en draaide vroeger bijvoorbeeld letters als de d en de b om.
Dit is een hele waslijst en ik voldoe aan alle punten, behalve de laatste. Dit geeft aan dat ik een talige beelddenker ben, oftewel ik kan makkelijk omschakelen naar woorddenken omdat dat me tenslotte aangeleerd is. Nu moet je trouwens niet denken dat je óf een woorddenker bent, óf een beelddenker. Veel mensen zitten hier tussenin en schakelen tussen deze twee manieren om te denken. Ik dacht altijd dat ik niet psychologisch was ingesteld, maar ik vind dit zo interessant!

Ik zou zo nog een hele tijd door kunnen gaan met typen maar dan wordt het ook zo'n lang artikel. In ieder geval praatte ik met mijn betoog best wel snel omdat ik ook zoveel wilde zeggen binnen 12 minuten... Ik had een 8 trouwens, yay!

Vinden jullie dit ook zo interessant? En ben jij een beelddenker?

Love,
Emma

Hóe droog is deze foto? Net een wannabe panda met roze oren.

16 reacties

 1. Ik ben ook een beelddenker, volgens mij. Echt leuk dat je hier een blogje over schrijft, interessant om te lezen! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wist (eerlijk) niet eens wat een beelddenker was, dus die uitleg komt echt van pas! Ik denk dat ik me ergens wel kan vinden in de puntjes behalve dat van te laat komen en letters omwisselen, heel leuk artikeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een best onbekend en nieuw onderwerp, dus ik moest me er ook helemaal in gaan verdiepen. ;)

   Verwijderen
 3. Haha, de laatste foto, met die beschrijving, geniaal Emma! ( : En heel interessant! Ik herken me heel hard in dit hele lijstje! Ik ben een beelddenker en dat merk ik ook in mijn samenvattingen, haha, ik teken de hele tijd tekeningetjes en zo onthoud ik ook véééél beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De foto's die je in je artikel hebt verwerkt, zijn echt mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, dankjewel dat je dit deelt.. Ik zit er al heel lang mee en loop er ook tegenaan op school. Ik voldoe aan alle punten, behalve de laatste. Dus ik ben volgens mij ook een talige beelddenker net als jij :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha wannabe panda! Hoe toevallig? Ik had maandag ook een betoog! En hoe interessant is dit? Ik vind dit ook mega interessant dus als je van plan bent om een deel 2 te maken, ik stem voor!! Goed cijfer trouwens. Ik herken me wel in sommige punten, maar niet alle! Dit onderwerp kende ik nog niet hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ugh, ik kan niet omgaan met telefoons.. Ik probeerde te zeggen dat ik, zoals ik al eerder noemde, het echt een interessant onderwerp vind! Ik wilde eerst mijn PWS hierover doen, maar volgens mij is het niet officieel een wetenschappelijk iets, dus toen heb ik maar iets anders gekozen. Ik denk eigenlijk dat ik zelf een combi ben van de twee, maar ik vraag me dan af: zijn mensen met dyslexie vaak beelddenkers en waarom? En doven, die een visuele taal gebruiken? Naja, zo zat ik een beetje te dromen... Leuk! (Ook de laatste d

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha leuk kind ben je ook. Het is inderdaad niet helemaal wetenschappelijk onderlegd, maar ze zijn er wel mee bezig in verschillende landen! Weet je, ik maak wel een deel twee. Denk ik. Kan ik die vragen ook gelijk beantwoorden. ;)

   Verwijderen
 8. Ik twijfel of ik een beelddenker ben of een digitaal persoontje. Veel dingen herken ik wel dus misschien 80% beeld en 20% digitaal. Ik moet natuurlijk weer eens ingewikkeld doen. In ieder geval een heel leuk artikeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou ik ben een beelddenker dat als iemand iets zegt ik het vaak ook wel voor mij kan zien maar ik denk dat dat dan een ander soort is?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ah super interessant Emmaa! Tof deze post, ik heb geen idee. Misschien een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt een nieuwe bloglezer! 👌 Wat schrijf je tof. Ik blijf maar lezen haha :)

  BeantwoordenVerwijderen