Mooie woorden

13.2.16


Ergens in me zit een soort antenne die haarfijn aanvoelt of een woord mooi is of niet. Als woorden niet alleen mooi klinken maar ook een mooie betekenis hebben, krijgen ze vijf sterren. En een aantal van deze vijfsterrenwoorden laat ik je nu zien.

Even vooraf: ik heb werkelijk geen idee wat ik met de foto's heb gedaan. Ik heb woorden op briefjes gekladderd - helaas zonder kalligrafische vaardigheden - en ze met washitape aan elkaar bevestigd. Een random object erbij en ik maakte een foto. Zulke willekeurige foto's heb ik denk ik nog nooit gemaakt.

Engels


Sophisticated - vibes - chuckle - imagination

Als eerste wat Engelse woorden - mijn favoriete taal tenslotte. Sophisticated is zo'n prachtig woord; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling van, maar het betekent zoiets als ongekunsteld, verfijnd, aldus het woordenboek. Ook voor vibes is niet echt een Nederlands woord, maar het heeft wel een bepaalde vibe. (ha-ha.) To chuckle is gewoon een grappig woord waarbij je bijna begint te grinniken en ook bij het woord imagination beginnen je gedachten al weg te zwerven.

Autumn - breathe - pretty - wander

Herfst is zo'n ontiegelijk lelijk woord vergeleken met autumn, ik vind deze Britse variant dan ook veel mooier dan het Amerikaanse fall. Maar dat zal wel met mijn voorliefde voor alles wat Brits is te maken hebben. Ook heb ik een voorliefde voor woorden die op 'th' eindigen, zoals breath(e), truth, youth, noem maar op. Het mooie aan pretty vind ik dat je het op zo veel verschillende manieren kunt gebruiken, zelfs op de manier van pretty ugly. To wander (en wanderlust) is een woord dat zoveel meer is dan zijn Nederlandse betekenis. 'Oh, wat een zwerflust krijg ik toch van jouw reisverhalen!' Nee, gewoon niet.

NederlandsLentezon - fijn - fluweel - zeldzaam

Je zou bijna denken dat ik mijn moedertaal afvallig ben geworden, maar dat is zeker niet het geval. Je moet iets langer zoeken, maar ook het Nederlands heeft prachtige woorden. Lentezon is bijvoorbeeld zo'n bewijs. Of zomerzon, eigenlijk alles met 'zon' is fijn. Fijn. Hiermee komen we gelijk bij het tweede woord, dat je zo fijn (zie je?) kunt gebruiken voor alles wat niet leuk, mooi of lekker is, maar wel fijn. Fluweel is een woord dat precies zo'n strelende, zachte betekenis heeft als 'ie is. En als laatste heeft zeldzaam niet een heel bijzondere betekenis, maar het klinkt wel heel mooi.Mysterieus - horizon - zee - kristal

Als je iets wat vaag of onduidelijk is mysterieus noemt, krijg je spontaan zin om de detective uit te gaan hangen. Het woord heeft dan ook dezelfde betekenis als hoe die aanvoelt. Net zoals het woord zee, daarbij krijg ik gelijk associaties met iets heel groots en wijds. Wat ook wijds aandoet is het woord horizon, dat hetzelfde is in het Engels en in allebei de talen prachtig is. Er zijn eigenlijk zoveel woorden die precies klinken zoals ze zijn, ook kristal is zo'n woord. Het is glashelder, diamantachtig en zo mooi dat er in het Engels zelfs een frisdrank naar is genoemd, Crystal Clear. Geen idee waarom ik dit noem, maar het schoot me opeens te binnen.

Wat een gefilosofeer over woorden, ik wist niet dat ik dat kon. Net zoals ik niet wist dat ik zulke vreemde foto's kon maken, elke keer dat ik ze zie schiet ik gewoon weer in de lach...

Heb jij ook een voorliefde voor bepaalde woorden?

Love,
Emma

16 reacties

 1. Fluweel is echt een mooi woord bedenk ik nu opeens, wat een leuk artikeltje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ja, ik heb echt een liefde voor Engelse woorden. Op de een of andere manier klinkt alles veel mooier in het Engels! Maar je hebt toch echt wel de pareltjes onder de Nederlandse woorden gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wauw!
  Ik ben echt fan van je blog ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaa, deze post is zo leuh-euk <3 Ik hou ook verschrikkelijk veel van mooie woorden. Chuckle is eigenlijk ook wel heel mooi. Het klinkt zo liefjes. Nadat ik heel enthousiast sophisticated had gezegd besloot ik dat serendipity ook wel mooi is. En ja...kristal <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk! Echt 'n origineel ideetje :) 'Fijn' is idd echt een fijn nederlands woord, hihi. Breathe en lentezon zijn ook echt mooie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. To chuckle is inderdaad gewoon een woord waarvan je spontaan al bijna begint te grinniken. En breathe is ook heel mooi.. Ik ben het helemaal met je eens! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke post :-D Ik vind Engelse woorden altijd zo mooi!

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk artikel! Mijn favoriete woorden in het Engels zijn paradox (zelfde in het Nederlands) en atrabilious. In het Nederlands (of eigenlijk oud-Grieks) vind ik onomatopee heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. *zoekt op wat ze betekenen* Grappig zeg, een paar woorden die ik genoemd heb zijn eigenlijk onomatopeeën. Wat leuk, weer wat geleerd. ;)

   Verwijderen
 9. Leuk idee!!! Ga ik ook eens doen! Het leuke is dat je met Engelse woorden korte krachtige zinnen kunt maken! :) Groetjes Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe kom je erop? Wel een leuk idee. Volgende keer weer een fotoshoot?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De engelse woorden vind ik heel mooi, Nederlands vind ik heel snel hard klinken. Heb je zo'n mooie kristal, zit daar zo'n steenharde K in. Misschien ook wel toepasselijk omdat het een type steen is :P

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fluweel. Ik heb nooit zo bij dat woord nagedacht, maar wat is het eigenlijk een mooi woord. Horizon vind ik ook een erg mooi woord, net alsof het nooit eindigt. Horizonnnn. haha. Erg leuk artikel!

  -Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuk postje dit! Vibes is echt m'n favo Engels woordje, i guess. Vibeyzzzz

  BeantwoordenVerwijderen