De kracht van zwart-wit

6.2.16Ondanks dat we al een aantal decennia in kleur kunnen fotograferen (gelukkig), zijn de zwart-witfoto's niet verdwenen. Integendeel, je ziet ze nog overal en dat is niet voor niets. Zwart-witfoto's kunnen echt mooier zijn dan kleur, maar een mooi resultaat bereiken kan nog wel eens lastig zijn. In deze post een aantal tips!

1. Contrast

Dit is echt de allerbelangrijkste tip voor zwart-witfoto's. Een foto met weinig contrast in zich oogt in grijstinten saai en is allesbehalve aansprekend. Vooral foto's die veel contrast in zich hebben zijn dus geschikt om een zwart-witfilter overheen te gooien.

2. Bewerking

Hiermee komen we gelijk bij het volgende punt, want kun je je foto's nu het best in zwart-wit maken of in kleur om ze later te bewerken? Ik zou voor het laatste gaan, want stel dat het een prachtige foto is om je vervolgens te bedenken dat kleur toch mooier had geweest? Dan kun je niet meer terug. Ook kun je met een filter verschillende nuances in de foto aanbrengen die het contrast bijvoorbeeld iets duidelijker uit laten komen. Als je in RAW schiet geldt dit trouwens niet, omdat dan ook alle informatie voor de kleuren mee wordt genomen en je je plaatje vervolgens nog om kunt toveren tot een kleurenfoto.

3. ISO

De een vindt dat je je foto's in een zo laag mogelijke ISO moet maken, omdat vooral bij zwart-witfoto's ruis erg opvalt. Anderen zeggen juist weer dat ruis wel leuk staat bij zwart-witfoto's dus dat je ISO niet zo uitmaakt. Toch zou ik voor een lage ISO gaan, want hoewel het waar is dat een beetje korreling vaak niet misstaat, is het toch fijner om dat achteraf te kunnen beoordelen. Dan kun je naar eigen keuze een korrelig effect aanbrengen. (Bij een aantal van deze foto's heb ik dat bijvoorbeeld ook gedaan.)

4. Textuur

Een kleurloze foto boeiend houden zal je dat met andere dingen moeten doen, zoals contrast en textuur. Met textuur bedoel ik dan bijvoorbeeld interessante patronen en vormen, zoals kant (sowieso erg fotogeniek). Hiermee creëer je eigenlijk contrast en dus houd je de foto levendig.

5. Licht

Het perfecte moment om zwart-witportretten te maken is op een wat sombere, grijze dag. Dit omdat het licht dan mooi effen is en je geen ongewenste schaduwen op het gezicht krijgt. Fotografeer je objecten, dan kunnen schaduwen juist een heel speels effect geven. Want uiteindelijk draait het allemaal om contrast.

De laatste tijd begin ik zwart-witfoto's steeds mooier te vinden, vooral omdat het niet zo makkelijk is als kleurenfoto's om ze te maken. Een goede zwart-witfoto houdt je aandacht vast en heeft iets geheimzinnigs, iets ontastbaars over zich.

Maak jij wel eens zwart-witfoto's?

Love,
Emma

21 reacties

 1. Wat een toeval (bestaat niet) want ik heb vanmorgen ook weer een postje in het wit zwart geplaatst. Zo fijn die kleuren. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zwart-witfoto's zijn inderdaad heel tof! goede tips zijn dit. ik wil ook meer met zwart-witfoto's gaan doen maar ik heb gewoon de tijd niet meh (toetsweekstress enzoo) liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed artikel! Ik begin zelf ook steeds meer van zwart-wit foto's te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke fotootjes. Zwart-wit blijft echt mijn favoriet met foto's. Het is zo prachtig altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk artikel Em!! Ik hou zelf echt van zwart-wit, en gooi soms wel en B&W filtertje over m'n foto's heen, maar had nog nooit zo bij zwart-wit stil gestaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die korrel in jouw foto's vind ik net erg leuk, vooral bij die met 'EMMA' ;). Ik heb ook eigenlijk een kei grote voorkeur voor korrel in foto's, dat maakt het zo gezelliger, ik weet niet. Je hebt wel een punt met dat contrast trouwens, ik vind het zonde als er niet mee geprutst is, als het er zo grauw uitziet..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaaa!! Ben mega fan van zwart wit. Mijn portfolio is grotendeels zwart wit haha, en wat in kleur is zijn hele onverzadigde foto's. Het heeft echt wat mysterieus. Leuke tips ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hou ontzettend van zwart-wit foto's. Vooral bij portretten met veel emotie erin vind ik dat mooi. Het heeft iets klassieks, maar ook iets heel rauws. Kan het niet zo goed omschrijven, maar hou er van <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa ik snap precies wat je bedoelt, ik hou daar ook zo van!

   Verwijderen
 9. As you know, maak ik constant zwart-wit foto's haha :) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben echt dol op zwart wit foto's, maar je hebt gelijk. Niet alle foto's zijn altijd mooi in het zwart wit, hele handig tips dan ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zwart-wit foto's zijn heel erg mooi, vooral de jouwe! Bedankt voor de tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. het zwart-wit maken van foto's geeft echt kracht inderdaad.
  soms vind ik foto's in kleur niet eens mooi, en in zwart wit zijn ze prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo'n mooie foto's! Ik vind zwart-wit foto's de laatste zoveel interessanter als kleur. Begin er volop mee te experimenteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind zwart-wit foto's geweldig. Laats was het zo'n obsessie geworden dat ik heel mijn instagram eraan toewijden. Maar die is nu vervangen door mooie kleurrijke foto's, want die zijn ook mooi haha! Maar toch zal ik altijd zwart-wit blijven verkiezen. X

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik vind zwart wit ook altijd mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik hou ook van zwart wit, niet alleen op foto's maar ook in kleding en interieur :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind zwart-wit foto's vaak maar lastig, maar wel super mooi!

  Liefs,
  Susan

  BeantwoordenVerwijderen