Zo maak je mooie close-ups

23.12.15

Met portretfotografie is het belangrijk dat je dichtbij de persoon voor de camera komt, omdat de omgeving anders te veel afleidt. Maar hoe maak je nu een goede close-up van het gezicht, zonder dat het een saai portret wordt? Een paar tips.


1. Scherpstellen op de ogen.

'The eyes are the windows of the soul' wordt er wel eens gezegd. Als je heel dichtbij het onderwerp komt én je hebt een laag diafragma is de kans groot dat er een gedeelte van het gezicht niet helemaal scherp is. Stel dan in ieder geval scherp op de ogen en laat die voor de rest van het gezicht spreken. 


2. Kader

Zorg voor een kader om het gezicht, zodat het beeld je vasthoudt. Dit kan door middel van haar, armen, een capuchon, bladeren en noem maar op zijn. De aandacht blijft zo bij het gezicht waardoor je een goed portret hebt.


3. Zacht licht
 

Je wilt geen harde schaduwen op het gezicht, dus zorg voor zacht licht. Het best is een bewolkte dag of licht dat door een raam valt. En als je echt een flits wilt gebruiken is het handig om iets te gebruiken waardoor het licht verzacht wordt. Een papier voor de flits of een kaartje er schuin voor zodat het licht verspreid wordt zijn goede opties.


4. Houd de aandacht vast

Een écht goede close-up houdt de aandacht vast. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wat bladeren op de voorgrond te houden of iets speciaals met de belichting te doen. Wees vooral lekker creatief!


5. De goede achtergrond

Met de achtergrond staat of valt een portretfoto. Het kan net dat beetje extra toevoegen om een gezicht goed uit te laten komen. Favoriet is natuurlijk bokeh, dat wordt veroorzaakt door lampjes waarop niet scherpgesteld wordt, maar ook qua achtergronden is het belangrijk om lekker creatief te zijn. En het onderwerp moet goed in de omgeving passen, zodat het natuurlijk overkomt.

Dit waren een paar tips om je mooie close-ups te maken die ik zoveel mogelijk probeer toe te passen. Ik ben zeker geen pro, maar dit soort tips kunnen je (portret)foto's wel echt beter maken.

Aan welke tip heb jij het meest?

Love,
Emma
  

18 reacties

 1. Volgens mij is de achtergrond echt belangrijk. Geweldige tips! Die ga ik zeker kunnen gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die laatste foto is zo mooi! (Ik ga de pose stelen, haha) Ik vind het zo moeilijk om scherp te stellen op iemands ogen! Mensen bewegen zo veel... Hoe doe jij dat? En met autofocus of manueel? (Sorry voor de vele vragen, hihi)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Lise! Klopt, het is best lastig, en voorheen deed ik het altijd manueel wat 9 van de 10 keer resulteerde in onscherpe foto's. Nu doe ik het met scherpstelpunten, dus dan zorg ik dat ik op het punt het dichtst bij de ogen scherpstel. Dit gaat heel goed eigenlijk! Als je vragen hebt mail je me maar hoor :)

   Verwijderen
 3. Wat een fijne tips! Ik ben geen ster in het maken van portretten en close-ups, dus deze tips ga ik zeker toepassen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne tips met erg mooie foto's. Ik vind vooral de laatste erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goeie tips! Ik kende ze al, maar ik denk dat heel veel mensen hier iets van kunnen leren :) Die sneeuwvlokjes op je site zijn trouwens echt schattig! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat handig! Normaal denk ik er eigenlijk niet zo over na, hoe ik foto's moet maken. Ik doe vaak gewoon maar iets. Maar deze tips zijn fijn om even door te lezen als een kleine reminder hoe het ook kan. De bokeh achtergrond foto is wel mijn favoriet (luuuvv bokeh!)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben nog niet erg bekend in het wereldje van portret foto's, haha. (Ik houd het voorlopig bij zelfportretten, haha.) Super goede tips, als ik toch ooit ermee aan de slag ga, dan ga ik dit hier even raadplegen, bedankt! (: Heb je deze foto's trouwens genomen op hetzelfde moment als toen het volgens jou wat te donker werd voor outfit foto's? Want ze hebben ook een beetje een analoog sfeertje precies. (:

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne tips!! Vooral de eerste twee foto's vind ik erg mooi!! XX

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede tips. Zelf ben ik groot fan van bokeh, zeker nu ik dat met een lensje op mijn iPhone ook kan creëren. Portretfoto's vind ik alsnog wel een beetje eng hoor. Je ziet ook al je flaws zeg maar en dat is soms best confronterend. Natuurlijk ben je mooi gemaakt, maar daar kan ik soms toch van balen bij mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuke foto's! En altijd fijn om de tips nog eens op een rijtje te hebben. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een fijne tips Emma! De foto's bij je artikel zijn ook tof, vooral die met die bokeh kerstlichtjes op de achtergrond, ZO MOOI! Ik hoop ook dat je een hele goede Kerst mag hebben de komende dagen <3 Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een handige tips Emma! Hier kan ik zeker wel wat mee aangezien ik een beetje aan het oefenen ben met fotograferen en met portretfotografie. xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat zijn je tips enorm handig! Zelf vermeed ik close-up foto's omdat het resultaat me altijd een beetje tegensloeg. Maar nu kan ik met jouw tips opnieuw gaan experimenteren! Oh ik wens je nog een - late - maar hele fijne kerst toe! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De goede achtergrond is zo belangrijk. Het maakt echt een huge verschil. Fijne tips. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen