5 poseertechnieken die je moet weten

4.11.15


Ik weet niet of ik dit voor mensen achter of voor de camera schrijf; allebei denk ik. Want om mensen die geen model zijn toch goed op de foto te krijgen is soms nog een hele kunst en dan is het handig om wat poseertechnieken te weten. Dit zijn de vijf belangrijkste, het resultaat zie je direct terug!

1. Steek de kin naar voren

Dit is misschien het lastigst uit te leggen, maar toch heel belangrijk als je niet wilt dat je met een onderkin op de foto komt te staan. Je kunt het over de kin of oren hebben, maar het hoofd moet dus in z'n geheel ietsje naar voren buigen. Het lijkt een giraffenhouding maar op de foto is het resultaat heel mooi.

2. Laat zo min mogelijk oogwit zien

Als je niet in de camera kijkt, maar in de verte staart voor een dromerig effect is het belangrijk dat je zo min mogelijk oogwit ziet. Zorg dus voor een punt net schuin achter je, maar als het te schuin is staan de ogen weggedraaid wat onnatuurlijk is en het dromerige effect wegneemt.

3. Laat de schouders een kwartslag draaien

Waarschijnlijk heb je niet vaak atleten voor de camera die breed moeten lijken, anders is het namelijk belangrijk dat je de schouders een kwartslag draait. De totale breedte van je middel is dan minder waardoor je meteen een stuk slanker lijkt!

4. Laat ruimte over bij de middel

Wat bedoel ze hier nu weer mee? Nou, dat je je armen niet moet platdrukken tegen je lichaam, omdat dan de armen dikker lijken én je middel. Als er aan beide kanten iets ruimte overblijft tussen je armen en middel is de totale breedte van de middel minder. Dit komt omdat anders de armen 'meegerekend' worden en je zo dikker lijkt dan je eigenlijk bent. Een goede manier om wat ruimte over te laten is bijvoorbeeld het zetten van de hand op de heup.

5. Laat de gezichtslijn doorlopen


Als je van de zijkant fotografeert moet je eens op de gezichtslijn letten. Het is niet mooi als de neus de gezichtslijn doorbreekt, omdat die dan veel groter lijkt dan in werkelijkheid en alle aandacht ook gelijk op de neus gevestigd wordt. Voor een natuurlijk verloop van het gezicht is het dus mooier om niet echt van de zijkant te fotograferen, maar je model niet meer dan een kwartslag laat draaien.

Dit waren de vijf technieken die écht een groot verschil maken. Je ziet het resultaat direct terug op je foto's. Ook voor mensen die geen model zijn en toch goed willen poseren is het handig om dit te weten.

Wist je deze technieken al en pas je ze ook toe?

Love,
Emma

Ps. Op de een of andere manier is bovenstaande tekst gecentreerd en ik kan het maar niet goed krijgen, in de bewerkmodus staat het wel gewoon links uitgelijnd, heel vreemd. :')

19 reacties

 1. Dit is zo handig!! Ik had dit nodig, echt. Dankjewel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handige tips! Voor zowel voor als achter de camera

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super handig dit Emma! Het lijkt alsof je het portret fotografie gebeuren al je hele leven doet, hihi! Hoe krijg je je model trouwens zo 'bleek' in je bewerking? Ik zoek daar al een hele tijd naar, hoe doe je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet zo moeilijk hoor, men neme VSCO, filter HB1 (of HB2) en je bent klaar! ;) Ik bewerk niet zo fancy, vooral ook omdat ik dit toch echt het mooist vind als ik niet al te veel tijd (en geld) aan bewerken kwijt wil zijn.

   Verwijderen
 4. Wat een handige tips! Leuk dat je dit met ons deelt! Hier heb ik echt zooo veel aan! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Supertof dat je dit deelt Em, heb ik veel aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super handig! Nooit zo echt op gelet eigenlijk haha. Maar inderdaad, we willen niet met onderkinnen p[ de foto (; X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat weet je hier veel van af! Hoe wist je dit? Echt knap! Wist ik helemaal niet hihi. En die gezichtslijn doorlopen ziet er zoooo veel mooier uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op Pinterest zie ik wel eens het een en ander voorbijkomen en voor de rest ook wat eigen ervaring natuurlijk. :)

   Verwijderen
 8. Wat leuk dat je zo into fotografie bent en er bovendien een hoop vanaf weet. Heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hihi, wist ik gewoon Allemaal nog niet :) Ik ga deze tips zeker toepassen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk artikel! Ik let er nooit zo op eigenlijk (als ik bijvoorbeeld outfitfoto's laat maken), dus dit is handig, thanks :)!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een handige tips, vanaf nu ga ik daar echt op letten! Kisses

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een handige tips! Die van kin naar voren gebruik ik ook altijd, ik wil geen enkele kans op een onderkin lopen, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super handige tips! Dank je! Ik vind het soms wel lastig een houding aan te nemen haha.

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk en handig om te weten! Ik wist er een paar al, maar het oogwit feitje had ik nog niet eerder ergens gelezen. Ik hou ze in mijn achterhoofd!

  BeantwoordenVerwijderen