Ik denk wel eens wat | Roddels

18.3.15Hi!

Je kunt me niet vertellen dat je nog nooit over iemand gepraat hebt zonder dat diegene erbij was. Roddelen doen we allemaal - waar het zeker niet goedgepraat mee kan worden - maar hebben we er wel eens bij stilgestaan hoe kwetsend het kan zijn wat we allemaal zeggen?

Ze viel wat uit de toon bij de rest. Haar slierterige haar en versleten schoenen maakten een onverzorgde indruk. Vanaf de eerste dag bemoeide niemand zich met haar, ze ging dan ook altijd haar eigen weg zonder zich van iemand wat aan te trekken. Als ze in de pauze voorbij een groepje klasgenoten kwam vielen de gesprekken - het onderwerp kon ze wel raden - stil. Het scheelde haar niet, zodra ze thuiskwam kon ze maar aan één ding denken: zo snel mogelijk naar het plekje. Daar, in een bedompt schuurtje stond tussen alle rommel haar kostbaarste bezit: de schildersezel, een paar streken stonden op het doek. Wat kwasten en tubes ernaast, aquarelverf stond erop. Zodra ze het penseel pakte leek het alsof ze in een andere wereld was. Een wereld waarin haar wildste dromen werkelijkheid werden, waar ze zich in een wonderschone omgeving waande.
'Hij pakt altijd haar tekeningen eruit om op te hangen. Zeg nu zelf, mijn tekening was toch veel mooier? Die van haar leek nergens op, ze is gewoon een raar kind.' Haar vriendinnen knikken instemmend, ze willen haar vooral niet tegen zich in het harnas jagen. De meiden tierden nog even door.
Ze zat op een tafel in de aula en staarde voor zich uit. Voor zich zag ze haar hard pratende klasgenoten wilde handgebaren maken. Ook dit keer kon ze het onderwerp wel raden. Ze zuchtte even. Waarom konden ze haar niet gewoon haar gang laten gaan? Waarom moesten ze altijd haar hebben? Ze deed toch niets verkeerd? Was het maar zo mooi als het de wereld in haar hoofd.
Dit is fictief en rust niet op bestaande gebeurtenissen of personen. 

In het bovenstaande schetste ik een situatie waarin er veel geroddeld werd over een meisje. Uit pure jaloezie. Jaloezie is iets waar volgens mij veel roddels uit voorkomen. Ook als mensen op bepaalde punten iets anders zijn dan de rest worden er al gauw nare dingen gezegd. Waarom kunnen we niet iedereen in z'n waarde laten? Dit wordt al gauw beaamd, maar de praktijk is weerbarstiger. We zien zo snel de negatieve eigenschappen van mensen terwijl diegene juist hele sterke punten kan hebben.


Waarom moet elk dingetje uitgebreid bekritiseerd worden? Dit gebeurt inderdaad veel op het VO, maar ook volwassenen hebben er een handje van. Soms staat het me allemaal zo tegen. Niet dat ik een heilig boontje ben, verre van dat want het is zo verleidelijk om een gesprek gaande te houden met allerlei roddels over personen die je net wat minder mag.

Ik heb wel eens wat gehoord wat er over me gezegd werd en daar werd ik naast verdrietig ook boos van, omdat het meeste gewoon niet klopte. Mensen die je amper kennen denken van alles over je te kunnen zeggen, veel wordt gebaseerd op een eerste indruk. Daar betrap ik mezelf ook maar al te vaak op, mensen waarvan je dacht dat ze niet aardig waren bleken opeens heel leuk te zijn en andersom. Maar dit gaat weer een ander kant uit.

Als ik het nog eens overlees besef ik dat ik me hiermee heel kwetsbaar op stel, maar ik wil het toch delen als een stukje bewustwording, ook voor mezelf. Deze post stond al een halfjaar in m'n concepten en eindelijk heb ik de moed gevonden om 'm af te schrijven - toen kon ik de juiste woorden niet vinden. Het verhaaltje is er heel spontaan ingekomen, grappig eigenlijk!

Heb jij wel eens nare ervaringen gehad met roddels?

Liefs,
Emma
 

17 reacties

 1. Roddelen doen we inderdaad allemaal! Ik weet zeker dat er ook wel over mij wordt geroddeld, maar eigenlijk wil je dat liever niet weten! Wat niet weet wat niet deert om het zo maar te zeggen.

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt, het meeste zal je inderdaad helemaal niet te weten komen. Niet dat dat erg is haha.

   Verwijderen
 2. Wauw. Je hebt het mooi gezegd, eigenlijk geschreven maar het dringt wel tot je door..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amazing pics!! ;) Great post dear.
  Kisses from Spain.
  Xoxo, P.

  My Showroom
  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie manier om het onderwerp 'roddelen' meer onder de aandacht te brengen. Prachtige foto's en heel mooi geschreven! Roddelen is zo ontzettend naar en eigenlijk heel erg sneu, voor beide kanten. Als er iemand over jou roddelt, doet dat gewoon pijn. Hoe blij je ook met jezelf bent, het is nooit leuk om zulke dingen over jezelf terug te horen. En tegelijkertijd, is het vaker dan niet dat degene die roddelt, dat doet vanuit zijn / haar eigen onzekerheid. Wat ook gewoon sneu is en zonde zelfs. Dat dit nodig is om jezelf een klein beetje beter te laten voelen. Al met al, is dat stiekem wel wat ik in mijn achterhoofd houd, wanneer het gebeurt. Beseffen dat wanneer iemand iets over jou zegt, leuk of niet leuk, dat letterlijk alles zegt over die ander. 'What somebody else thinks of you is none of your business.' (Die zin las ik ooit in een artikel hihi.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die laatste zin is inderdaad een goeie om in je achterhoofd te houden! Thanks voor je reactie :)

   Verwijderen
 5. Ah, wat een goed stuk én ik ben het helemaal met je eens. Ik dacht dat ik wel af zou zijn van al die roddelende bitches nu ik op de universiteit zit en mensen volwassen horen te zijn. Nou mooi niet, er zijn genoeg mensen die jaloers zijn op mensen die anders zijn, waaronder moi. Gewoon negeren en vooral niet aan toegeven, success is the best revenge! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooie manier om over dit onderwerp te schrijven! Ik ben het helemaal met je eens, anders is verkeerd lijkt het wel nu?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb helaas erg nare ervaringen met roddels. Het is absoluut niet leuk en het kan helaas dingen echt kapot maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed geschreven. Roddelen gebeurt zo veel. En zelf doe ik het af en toe natuurlijk ook wel. Al ben ik me heel bewust van wat ik wel en niet over iemand kan zeggen omdat ik weet hoeveel verdriet het een ander kan doen als je naar roddelt over die persoon. Volwassenen zijn 100 keer erger als jongeren is mijn ervaring. Ik merk dat heel erg op mn werk. Mensen hebben de deur nog niet achter zich dicht getrokken en het begint al. Terwijl oudere mensen toch beter zouden moeten weten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat vervelend zeg! Ja, dat zou je inderdaad denken...

   Verwijderen
 9. Mooi geschreven en dapper van je dat je hier een blogpost over geschreven hebt :) Ik vind dat je een leuke blog hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super dat je dit hebt geschreven! Ik roddel zelf ook wel eens en elke keer denk ik: "Had ik dit nou maar niet gezegd..." Enne, niks aantrekken wat mensen van je zeggen oké?
  Ook mooie foto's trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wow the first Picture is amazing
  you have a huge Talent when it's about photography
  lovely

  hope you too visit my Blog <3
  http://miss-amelyrose.blogspot.de/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi geschreven! Ik vind het supergoed dat je hier een post over schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw, goed artikel zeg! Je hebt helemaal gelijk hoor. Ik vind roddelen ook nergens op slaan. Je wordt er niet beter van als je iemand uitlacht. X

  BeantwoordenVerwijderen